Londýn plánuje v olympijském parku postavit obdobu Eiffelovy věže

V Londýně by u příležitosti Olympijských her v roce 2012 měla vyrůst zbrusu nová věž. 115 metrů vysoká rozhledna má k olympijským stadionům přilákat více návštěvníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Sto dvacet metrů vysoká konstrukce jménem ArcelorMittal Orbit bude dominovat londýnskému olympijskému parku. Na vrcholu věže by měla být dvoupatrová restaurace s vyhlídkovou plošinou, která by měla nabízet výhled na olympijská sportoviště a na celé město.

„Vysokorychlostní výtahy by měly být schopny vyvézt na vrchol až 700 lidí za hodinu. Takže organizátoři olympiády si od věže slibují velkou návštěvnost,“ přiblížila na Rádiu Česko londýnská spolupracovnice ČRo Ivana Kottasová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánované londýnské věži jsme na Rádiu Česko hovořili s londýnskou spolupracovnicí ČRo Ivanou Kottasovou.

Slávu by podle ní měl věži dodat i autor návrhu – architekt indického původu Anish Kapoor, který je držitelem prestižní britské Turnerovy ceny za rok 1991.

Na stavbu bude použito kolem 1.400 tun oceli a věž by měla mít červenu barvu a tvar jakýchsi propletených osmičkovitých spirál. „Měla by měřit 115 metrů, což je víc než má Socha svobody v New Yorku. Jen pro srovnání – pražská Petřínská rozhledna měří 63,5 metru,“ přiblížila Kottasová.

Co se týče nákladnosti díla, zatím se počítá s náklady kolem 20 milionů liber. Ale až 16 milionů by měl zaplatit ocelářský magnát a nejbohatší Evropan Lakšmí Mittal, který žije v Londýně.

„Mittal se pro stavbu této věže údajně zcela nadchl. Po dostavění by rozhledna, pokud ji bude sponzorovat, měla nést částečně jméno jeho společnosti,“ dodala Kottasová.

Mezi Londýňany vzbudil podle ní návrh na stavbu věže podobnou reakci, jako Kaplického návrh na stavbu knihovny mezi Pražany.

Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme