Poptávka po bytech se v březnu zvýšila

Zájem lidí o koupi bytu začíná po dvou letech znovu růst. Ukazují to údaje z realitních kanceláří i mírně vyšší zájem o hypotéky v březnu. Ceny bytů a domů ale od začátku letošního roku dál pomalu klesají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Marián Vojtek

Nízké ceny některých nemovitostí začínají opět lákat kupce. Nejtvrdší pád cen od začátku krize postihl panelové domy, které zlevnily v průměru o třetinu. Byty v cihlové zástavbě pak o pětinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o situaci na českém realitním trhu připravil Tomáš Medek.

Realitní kanceláře teď registrují růst poptávky lidí po bydlení. „Dá se říci, že začalo oživení poptávky, nikoli ale oživení cen,“ říká David Černík ze společnosti MAXIMA REALITY. „V měsíci březnu jsme zaznamenali zhruba třicetiprocentní nárůst nabídky a padesátiprocentní nárůst poptávky,“ dodává.

Zvýšený zájem lidí o koupi bytu potvrzuje také šéf realitní kanceláře AAA BYTY Otakar Šmíd: „Určitě je vidět oživení ze strany poptávky klientů po nemovitostech. Valná většina nemovitostí se už dostala na své dno, co se týká cen, ať už jsou to rezidenční projekty anebo developerské projekty. Možná se dá mírně spekulovat o tom, že pokud jde o byty v panelových domech, tak tam je ještě možná nějaká cenová korekce, nicméně už nebude tak veliká, jak se dříve očekávalo. I tyto nemovitosti se dostávají na své dno a lidi už tuší, že prostor pro slevu či snížení ceny není nijak výrazný.“

Zájem je hlavně o zlevněné byty

Zájem roste hlavně o byty, které nejvíce zlevnily. „Největší poptávka je momentálně po bytech 3+kk, 3+1v panelových bytech. Jejich cena se snížila místy až o milion oproti předkrizové době,“ vysvětlil Šmíd.

Podle aktuální studie společnosti Deloitte a Hyposervis dosáhl český realitní trh svého dna. Ceny nových bytů by podle ní měly letos zůstat na stejné úrovni jako loni. Starší byty v cihlových domech by mohly zdražit až o 3 procenta a u panelových domů se očekává pokles cen až o 5 procent.

K výraznému oživení trhu podle odborníků stále brání neochota prodávajících zlevnit a také drahé hypotéky. „Co se týká prvních tří měsíců, tak tam určité oživení nastalo, já bych ale nebyl zcela optimistický a první polovina roku asi nebude zcela růžová. Zatím data, která přicházejí například od hypotečních bank, tomu odpovídají,“ dodává analytik poradenské společnosti Kingstech Ondřej Novotný.

Zájemci o nové byty na trhu nadále slyší hlavně na slevy. „Slovo sleva je to, se kterým zákazník téměř přichází s tím, že si jde koupit jakoukoli nemovitost. Na druhou stranu se domnívám, že díky vývoji cen, které se už podle našeho názoru dostaly na dno, je reakce developerů nebo majitelů nemovitostí opatrná s tím, že mnohdy už nemají kam ustupovat,“ dodává Novotný.

Tomáš Medek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme