Svržený prezident Kyrgyzstánu opustil zemi. Odletěl do Kazachstánu

Svržený prezident Kyrgyzstánu Kurmanbek Bakijev opustil zemi a odletěl do Kazachstánu. Podle agentury Reuters zároveň podepsal rezignaci. Bakijev byl odstaven od moci minulý týden po masových protestech opozice, při nichž zemřelo více než 80 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrant v kyrgyzském Biškeku

Demonstrant v kyrgyzském Biškeku | Zdroj: ČTK

Odlet Kurmanbeka Bakijeva z jihokyrgyzsého města Džalalabád do sousedního Kazachstánu potvrdil agenturám poradce svrženého prezidenta i zdroje v nové prozatimní vládě. Ty také agentuře Reuters potvrdily, že Bakijev podepsal dopis s rezignací.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, které Kazachstán v současnosti předsedá, uvedla, že Bakijevův odjezd by měl stabilizovat situaci a předejít možnému vyhrocení v občanskou válku.

Krok pomáhaly podle kazašského ministerstva zahraničí koordinovat Spojené státy a Rusko. Kancelář ruského premiéra předtím potvrdila, že Kurmanbek Bakijev ve středu večer mluvil s Vladimirem Putinem. Obsah telefonátu ale nezveřejnila.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme