Biskup Williamson může za popírání holocaustu zaplatit 12 tisíc eur

V Bavorsku dnes začne soud s biskupem Richardem Williamsonem. Čelí obvinění z popírání holocaustu. Williamsonovy kontroverzní komentáře svého času způsobily problémy i samotnému papeži. Williamson je britský občan. Přesto jeho případ řeší justice v bavorském Regensburgu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příprava soudní síně

Příprava soudní síně | Foto: Jiří Hošek

Právě tam totiž funguje seminář Bratrstva Pia X., do kterého Williamson patří. A právě v bavorském semináři natočila předloni švédská televize rozhovor, ve kterém se biskup holocaustu prakticky vysmál.

Řekl, že za 2. světové války podle něj nacisté nezabili šest milionů židů, ale pouze dvě stě až tři sta tisíc, z toho žádného v plynových komorách. Státní zástupce chce za to Williamsona potrestat pokutou ve výši dvanácti tisíc eur.

Papež Benedikt XVI. přijal původně exkomunikovaného Williamsona loni v lednu zpátky do církve. Ve stejné době se ale objevila nahrávka zmiňovaného interview a Vatikán musel čelit mohutné kritice za to, že si problémového duchovního lépe neprověřil.

Vojtěch Berger, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme