Sněmovna rozhodne o oprávněnosti pokuty pro prezidenta NKÚ

Poslanci budou dnes rozhodovat, jestli dostal šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal oprávněně pokutu od kontrolního výboru sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Dohnal,

František Dohnal, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Dohnal by měl zaplatit padesát tisíc korun za to, že nevpustil do úřadu skupinu poslanců z kontrolního výboru sněmovny, kteří přišli prověřit hospodaření úřadu. Dohnal se ale proti pokutě odvolal.

„Jedná se o správní řízení, které je vedeno ne proti NKÚ, ne proti prezidentovi NKÚ, ale proti Františku Dohnalovi. Z toho důvodu sem, podle mých informací, není ani pan prezident přizván. Jednání bude uzavřené, to znamená, že z něj nepůjdou žádné informace ven,“ řekl člen kontrolního výboru za ODS, poslanec Tom Zajíček.

„Sněmovna má posoudit, jestli postup kontrolního výboru, který navrhl uložení této pokuty pro nespolupráci Františka Dohnala, byl správný, nebo nikoli,“ dodal Zajíček.

Zastáncem pokuty je předseda kontrolního výboru, komunista Vladimír Koníček. Podle něj je to ale teď na sněmovně, jak rozhodne.

„Sněmovna je odvolacím orgánem ve správním řízení při udělení pokuty, kterou udělil kontrolní výbor panu Dohnalovi. Bude se projednávat odvolání pana Dohnala vůči této pokutě,“ řekl Koníček.

Sněmovna má dvě možnosti. „Buď pokutu potvrdí a pan prezident bude muset zaplatit padesát tisíc korun pokuty, nebo uzná argumenty pana Dohnala a rozhodnutí kontrolního výboru zruší,“ dodal předseda kontrolního výboru.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme