Uprchl z Osvětimi. Dnes na to bude vzpomínat v Prostějově

O svém životě, který by vydal na několik dobrodružných filmů dnes bude v Prostějově hovořit plukovník Alfred Jánský. Ten přežil několik koncentračních táborů a je jediným dosud žijícím Čechem, kterému se podařilo utéct z Osvětimi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osvětim

Osvětim | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Dnes šestadevadesátiletý muž byl zatčen hned první den 2.světové války. Němci ho postupně věznili ve čtyřech koncentračních táborech. Alfred Jánský nikdy nepochyboval, že válku přežije. I v těch nejtěžších podmínkách byl na sebe vojensky přísný a nepropadal beznaději.

Nevzdal to ani , když ho Němci transportovali do snad tehdy nejobávanějšího místa na zemi - do Osvětimi. I odtud se snažil uprchnout.

Dnes tak může Alfred Jánský bez ostychu díky své odvaze vyprávět těm, kteří válku nepoznali, o neuvěřitelné síle, která dovolí člověku přežít i takřka nemožné. Přednášku muže, který přežil několik koncentračních táborů si můžete poslechnout v Prostějově v přednáškovém sále Církve československé husitské v pět hodin odpoledne.

Radoslava Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme