16. 4.

16. duben 2010

Eivor Pálsdóttir: Human Child

V severní části Atlantiku, na půl cesty mezi Norskem a Islandem, leží Faerské ostrovy. Politicky jsou sice součástí Dánska, od nějž se ale podstatně liší, a to jazykem, podnebím i hudbou. Navzdory izolovanosti ostrovů je zdejší hudební scéna překvapivě živá, k čemuž vydatně přispívá hudebník a producent Kristian Blak, který už 20 let pomáhá faerské hudbě proniknout do světa. Zatím nejúspěšnějším faerským hudebním exportem byla Blakova vlastní skupina Yggdrasil. Když vystoupila roku 2003 na festivalu nedaleko našich hranic v německém městě Rudolstadtu, výsledkem byla natolik zdařilá koncertní nahrávka, že ji Kristian Blak vydal na albu. K hlavním ozdobám zvuku skupiny patřil hlas zpěvačky Eivor Pálsdóttir, který - díky severské kulturní spřízněnosti - vzdáleně připomínal islandskou Björk. Eivor dokonce na Islandu studovala, ale její pozdější sólová alba už zpěvačku představují v nové poloze. Svoji poslední studiovou desku, Human Child, Lidské dítě, natáčela Eivor v Irsku a převažují na ní písně zpívané v angličtině.

1. Mannabarn

2. Myrkursins Nái

3. Grát Ei

Eivør Pálsdóttir se narodila před 27 lety v malé vesnici na Faerských ostrovech, a vedle nahrávek se skupinou Yggdrasil vydala celkem šest sólových alb - a sedmé by mělo vyjít v nejbližších dnech. Dnes posloucháme Human child, Lidské dítě, které produkoval významný irský hudebník Donal Lunny, natáčelo se v Dublinu a po jeho vydání se zpěvačka vydala na irské turné. Následující píseň zpěvačka věnovala misionářce a nositelce Nobelovy ceny Matce Terese.

4. Mother Teresa

5. Livandi Tro

Eivor Pálsdóttir, zpěvačka z Faerských ostrovů, vystupovala v posledních letech především sólově, a natočila album s jazzovým Big bandem Dánského rozhlasu, a hodně času trávila na Islandu. Za hudbu, kterou napsala k divadelní hře uvedené na Islandu, získala cenu za Nejlepší scénickou hudbu. V následující skladbě ji uslyšíme zpívat o sněhových vločkách, které nepadají venku, ale uvnitř.

6. Flykrur Í Vindi

7. Lurta

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Eivor Pálsdóttir-Donal Lunny

Spustit audio