Ekonom: Hledání guvernéra ČNB kurz koruny neovlivní

Koruna poté, co po včerejším oznámení o rezignaci guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy oslabila, stagnuje. Šéf centrální banky se překvapivě rozhodl odstoupit k 30. červnu, tedy o sedm měsíců dříve, než by mu vypršel mandát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Tůma - guvernér ČNB

Zdeněk Tůma - guvernér ČNB | Foto: Tomáš Adamec

Česká měna reagovala na rezignaci Tůmy oslabením o 0,3 % na 25,12 koruny za euro. Dnes po ránu se pak obchodovala na úrovni o dva haléře slabší, což už lze přičíst růstu nervozity na globálních trzích způsobenému situací v Řecku.

Otázkou nicméně zůstává, nakolik budou možné spekulace o nástupci Tůmy nadále ovlivňovat kurz koruny. Podle ředitele Conseq Investment Management Lukáše Váchy ale nebude reakce kurzu nikterak významná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koruna stagnuje. Otázky pro obchodního ředitele Conseq Investment Management Lukáše Váchu.

„Jakkoli je post guvernéra důležitý, nedá se očekávat, že by se kurz koruny nějak dramaticky měnil. Historie nám několikrát dokázala, že vývoj na české politické scéně, respektive domácí scéně příliš kurz koruny neovlivňuje nebo jen marginálně. Kurz formují především zahraniční události a pohled investorů na celý středoevropský region,“ řekl Vácha Rádiu Česko a dodal:

„S vychylováním kurzu by se dalo počítat jen za předpokladu, že by se funkce guvernéra chopil někdo s kontroverzní minulostí. Dá se ale očekávat, že místo guvernéra obsadí někdo z kruhů blízkých lidí kolem prezidenta. Také z tohoto důvodu se dá očekávat nastolení euroskeptického trendu ČNB, což se v praxi může projevit na postoji k euru, respektive na procesu jeho přijetí.“

ČNB ale podle Váchy nemůže vstoupit do procesu reálného rozhodování o přijetí eura.

„Případné přijetí zmíněné měny je pouze politické rozhodnutí a ČNB nemá tolik prostoru jej ovlivnit,“ míní ředitel Conseq Investment Management.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme