Summit skupiny BRIC: Zvýšit využívání lokálních měn

Svět potřebuje finanční systém, který je v porovnání s tím současným stabilnější, předvídatelnější a diverzifikovanější. Jen tak se dokáže vyrovnat s budoucími krizemi. S tímto závěrem skončil v brazilském hlavním městě Brazilia summit čtyř rozvíjejících se gigantů známých pod zkratkou BRIC.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Zástupci Brazílie, Ruska, Indie a Číny se na summitu mimo jiné dohodli, že se napříště pokusí k regionálnímu obchodu více využívat lokálním měn. Po prvním summitu BRIC přitom varoval před závislostí na dolaru a navrhnul umělou měnu, která by tuto závislost nahradila. Tentokrát podobné výzvy chybí.

„Došlo jim, že nějaká umělá měna je nesmysl. Měna je vždy spojena s nějakou ekonomikou nebo ekonomickým blokem, reprezentuje aktuální ekonomickou situaci, vývoj v této oblasti,“ řekl Rádiu Česko analytik společnosti Patria David Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O závěrech summitu skupiny BRIC jsme na Rádiu Česko povídali s analytikem společnosti Patria Davidem Markem.

BRIC nyní mluví o tom, že jednou z cest, jak oslabit závislost na dolaru - a snížit tak i riziko s tím spojené - je zapojit do mezinárodního systému více lokálních měn.

„Dolar není úhlavním nepřítelem. V tomto bodě si některé země skupiny BRIC záměrně vybírají termín dolar, aby odváděly pozornost od vlastních měnových problémů, respektive problémů, které způsobí globální ekonomice,“ uvedl.

Nedávno se objevily spekulace, že by Peking mohl povolit omezenou směnitelnost čínského juanu za ruský rubl a korejský won. Podle analytika je to ale hodně divoká spekulace.

„V takovém okamžiku by se tyto měny staly prostředkem pro to, aby se uvolnil kurz čínské měny i vůči ostatním měnám. Je to také nesmysl. Čínská měna by měla být pružnější vůči všem měnám, nejen vůči vybraným dvěma měnám, ještě navíc ve světovém obchodu relativně omezeného významu,“ řekl analytik.

Co se týče pozice dolaru coby světové měny číslo jedna zůstane podle něj v nejbližší době neměnná. „Spojené státy jsou stále největší ekonomikou světa. Ta sice prošla vážnými problémy, zvládla je relativně dobře. Myslím si, že není teď důvod čekat nějaké dramatické změny v architektuře devizových ani obecně finančních trhů,“ uvedl analytik na Rádiu Česko.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme