Nosorožci bílí severní v novém domově

19. duben 2010

Už jsou to téměř čtyři měsíce, co vzácní nosorožci ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové na Labem odcestovali do Afriky. Možná jste slyšeli i o názorech lidí, kteří byli proti tomuto převozu. Přesto náročný transport ředitelka Zoo Dvůr Králové Dana Holečková riskla a nosorožce do Afriky vyslala. Televizní reportérka Sylva Dymáková se nedávno vrátila z kontrolní návštěvy rezervace, kde naši čtyři nosorožci usilují o potomstvo. Redaktorka Jitka Slezáková se ptala, jakpak jim to jde.

Převoz nosorožců proběhl někdy v zimě, že?
Nosorožci byli do Keni převezeni zhruba kolem Vánoc, takže teď tam budou necelé čtyři měsíce. Důvod, proč tam byli převezeni je úplně jednoduchý – v královédvorské zahradě se nedařilo docílit jejich rozmnožení, a tak vedení zahrady vymyslelo spolu s několika dalšími zoologickými organizacemi projekt, v rámci kterého budou zvířata převezena do Afriky. Odborníci vybrali jako nejvhodnější lokalitu právě Keňu, rezervaci Ol Pejeta. Tam tedy nyní jsou a tamní ošetřovatelé se snaží, aby se zvířatům, dvěma samcům a dvěma samicím, podařilo přivést na svět mláďata.

Vy jste tam ale nejela hned v úvodu, ale až po dvou měsících, na jakousi inspekci. Kdo kontroluje, jak se nosorožcům daří, kdo tam z České republiky jezdí?
Konkrétně na tuto cestu, které jsem se i já mohla účastnit, jela ředitelka zoo ve Dvoře Králové, paní Dana Holečková, spolu s ní tam bylo i několik ošetřovatelů ze zahrady a jel tam i patron celého projektu, herec Ondřej Vetchý. Ani jsme si po příjezdu nešli odpočinout, ošetřovatele nejvíc ze všeho zajímalo, jak se jejich svěřencům daří, jak se mají, co je nového. Jeli jsme tedy hned za zvířaty – a ošetřovatelé byli nadšení z toho, jak se tam mají dobře.

Poznali je nosorožci?
Ano, až jsem se divila - byla jsem překvapená z toho, jak ti nosorožci reagují na lidi, které znají odmalička a dokonce jsou schopni přijít na zavolání.

A jsou dobře rozpoznatelní, nebo jsou tam s nimi nějací jiní nosorožci?
Nosorožců jiných druhů je tam spousta, ale v tuto chvíli jsou zatím nosorožci z Čech odděleni. Tři z těchto nosorožců nikdy před tím vlastně v Africe nebyli, narodili se v zajetí. Nejdřív byli uzavřeni v takových malých ohradách, bomách, a ty ohrady se jim postupně zvětšovaly. Na střídačku byli nosorožci pouštěni do stále větších bom, teď aktuálně jsou v bomě o rozloze 400x400 metrů. V tuto chvíli odlétá do Afriky další delegace ze Dvora Králové, paní ředitelka s ošetřovateli, a to proto, že dojde k prvnímu pokusu o rozmnožení nosorožců. Budou vypuštěni do té největší ohrady, což je skoro už jako by byli ve volné přírodě, a poprvé budou všichni čtyři spolu - doposud byli samci a samice drženi odděleně.

Možná si někdo pomyslí, že s tím přechodem do volné přírody ošetřovatelé nadělají zbytečné cavyky, ale jedná se o velmi vzácné nosorožce, že? Kolik je těchto nosorožců na světě?
Ano, jsou velmi vzácní. Jedná se o nosorožce bílé severní. Ve dvou zoologických zahradách je jich posledních 8 kusů. Dva jsou v Zoo v San Diegu a šest jich bylo ve Dvoře Králové. A z nich čtyři jsou nyní v Keni.

Spustit audio