Smolařka posledních let Lindsey Jacobelisová

Asi žádný z aktivních sportovců si v kariéře nevybral takový kopec smůly, jako americká snowboardistka Lindsey Jacobelisová. Přestože vyhrála jak mistrovství světa, tak X-Games, z Olympijských her žádné zlato nemá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arosa - snowboardcross

Arosa - snowboardcross | Foto: G. Bachmann

Stále teprve čtyřiadvacetiletá Američanka se specializuje na snowboardcross. A směle o sobě může tvrdit, že v něm v dlouhodobém srovnání nemá konkurenci. Dvakrát vyhrála mistrovství světa, dokonce sedmkrát populární X-Games.

Jenže pod pěti olympijskými kruhy svou dominanci zatím potvrdit nedokázala. Na Hry do Turína před čtyřmi roky odjela v pozici jasné favoritky. V pohodě se probojovala až do finálové jízdy a také v ní jela od úvodu na první příčce.

Přehrát

00:00 / 00:00

05066ac3.mp3

Dva skoky před cílem měla na druhou Švýcarku Friedenovou náskok téměř padesáti metrů. Jasné zlato, řeknete si. Jenže pak přišel neuvěřitelný pád.

Málokdo chápal to, co právě viděl na televizní obrazovce. Jacobellisová přišla o zlato těsně před cílem kvůli školácké chybě. Chtěla se předvést divákům, místo efektního triku ale upadla a sama později přiznala, že riskovala zbytečně a veškerou zodpovědnost bere na sebe.

Měla štěstí, získala alespoň stříbro. Jenže místo toho, aby se z chyby poučila, skoro totéž se jí přihodilo rok nato na X-Games. Jacobellisová znovu dlouho ve finálové jízdě vedla a znovu těsně před koncem upadla.

Tentokrát ztratila stabilitu a skončila těsně pod stupni vítězů. A pech populární Američanky do třetice - před pár týdny ve Vancouveru znovu neustála dlouhý skok, tentokrát v semifinálové jízdě. Aby se vyhnula kolizi se soupeřkou, vyjela z trati, minula branku a byla diskvalifikovaná. Ani druhá olympiáda Jacobellisové vysněné zlato nepřineslo. Tak snad za čtyři roky v Soči.

Vojtěch Bidrman, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme