Sto tisíc Poláků se ve Varšavě rozloučilo s oběťmi letecké katastrofy

Varšava se rozloučila s oběťmi letecké katastrofy u ruského Smolensku, kde přesně před týdnem zahynulo 96 Poláků. Kromě prezidentského páru, také další desítky významných osobností polského politického a veřejného života. Na smuteční obřad v centru Varšavy dorazilo sto tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí Jozefa Pilsudského bylo plné polských vlajek

Náměstí Jozefa Pilsudského bylo plné polských vlajek | Zdroj: ČTK

Státní pohřeb prezidentského páru se koná zítra v Krakově.

Ceremonie začala po 12. hodině dvěma minutami ticha v Polsku, jednou minutou ticha v České republice i jiných zemích. Tryznu zahájilo čtení jmen obětí. Potom promluvili představitelé polské vlády a polského parlamentu.

Maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski připomněl, že tragédie se opět stala nedaleko Katyně. „Svět se nám už podruhé zhroutil na tom samém místě,“ dodal úřadující prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Dorazín sleduje a rekapituluje smuteční ceremoniál ve Varšavě

„Ten seznam obětí je jako celé Polsko, jako celá naše historie,“ dodal premiér Donald Tusk.

Světskou část zakončila čestná salva.

Kolem 13. hodiny začala ekumenická zádušní mše. Mezi oběťmi totiž nebyli jen katolíci, ale i lidé bez víry nebo levicoví politici a poslankyně, kteří do kostela nechodili.

V závěru mše vystoupil arcibiskup Jozef Michalik, který je v Polsku velkou církevní autoritou. Věnoval se hlavně lidské stránce silně věřícího Lecha Kaczynského.

V závěru mše se rozdávaly perlové růžence Benedikta XVI., které papež udílí jen při zvláštních příležitostech.

Smutečními pódiu na náměstí Jozefa Pilsudského dominoval velký bílý kříž, bylo 96 fotografií obětí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška z Varšavy reportuje o tryzně za oběti leteckého neštěstí

Oproti původním plánům nebyly na náměstí vystaveny rakve. Expertům se totiž ještě nepodařilo identifikovat všechny osoby a jejich těla jsou stále v Moskvě. Podle posledních zpráv byla zatím totožnost zjištěna u 70 cestujících. Převoz rakví navíc také zkomplikoval uzavřený vzdušný prostor nad Polskem.


Za pěkného počasí na bezpečnost dohlíželo 1600 policistů. Po celém okraji náměstí bylo rozeseto 18 zdravotnických bodů. Byly připraveny záchranky. Skauti lidem rozdávali vodu.

Fronta lidí, kteří chtějí ještě na poslední chvíli vzdát hold manželům Kaczynským končí v nedohlednu.

„Je mi smutno z toho, co se v Polsku stalo, zhynuli dobří lidé. Je to velká škoda,“ říká Edmund Krawczik krátce poté, co dokončil čestnou stráž u rakví prezidentského páru.

Poláci by si přáli, aby je tragédie změnila, aby zavládla jednota. Ale to není možné. „Lidská povaha se nezmění. Zatím všichni cítíme smutek, ale to časem odezní. Poslanci tvrdí, že se nebudou hádat, ale za chvíli začne předvolební kampaň, a uvidíme, kde budou jejich sliby,“ dodává starší pán.

„Nechtěla bych, aby nás zrovna takové tragédie učily, že si máme vážit jeden druhého. To je příliš krutá oběť za to, abychom se k sobě začali chovat slušně,“ uvedla jedna z truchlících.

Zítra v Krakově

V Krakově už nebudou velké státní církevní obřady s výjimkou mše v kostele Panny Marie na Starém náměstí. K tomu se rozezní zvon Zikmund z Wawelu, který nebývá často slyšet. Rozeznívá se při slavnostních nebo smutečních příležitostech.

Celý program začne kolem 10. hodiny příchodem smutečních hostí z celého světa na Staré náměstí. Mše v mariánském kostele začne kolem 14. hodiny. Po ní vystoupí berlínští filharmonici.

Katedrála na hradě Wawel, kde spočívaly ostatky generála Wladyslawa Sikorského | Foto: Martin Dorazín

Poté se rakve s těly Lecha Kaczynského a jeho ženy Marie vydají Královskou cestou vydá směrem k Wawelu, kde spočinou v kryptě pod Věží stříbrných zvonů.

Na pohřeb prezidenta Lecha Kaczyňského do polského Krakova pojede česká delegace v čele s Václavem Klausem vlakem. Někteří světoví státníci už se z tryzny omluvili.

Obama nepřiletí

Americký prezident Barack Obama večer odvolal svou účast na pohřbu polského prezidenta Lecha Kaczynského v Krakově. Do Polska nepřiletí kvůli mraku sopečného popela, který komplikuje leteckou dopravu nad Evropou.

Ze stejného důvodu zrušila účast na pohřbu řada dalších světových státníků.


Martin Dorazín, Petr Vavrouška, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme