Dalajláma žádá Čínu, aby směl navštívit Tibet po zemětřesení

Dalajláma žádá Čínu o povolení navštívit zemětřesením zasaženou provincii. Nejvyšší tibetský duchovní chce poskytnout pozůstalým duchovní pomoc. Přírodní katastrofa si dosud vyžádala na 1400 obětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matka pláče poté, co záchranáři vytáhli po zemětřesení ze školy tělo jejího syna

Matka pláče poté, co záchranáři vytáhli po zemětřesení ze školy tělo jejího syna | Zdroj: ČTK

Dalajláma, který se v provincii Čching-chaj navíc narodil, uprchl ze země v roce 1959 po neúspěšném povstání proti komunistické nadvládě. Od té doby na čínskou půdu nevstoupil.

„Chtěl bych naplnit přání mnoha lidí a poskytnout jim útěchu,“ prohlásil Dalajláma ve své žádosti, ve které zároveň připomněl, že sám ze zasažené provincie pochází.

Zároveň vyjádřil uznání čínským úřadům za rychlou pomoc a především premiérovi Wen Ťia-paovi, který se na místo katastrofy sám vydal.

Nejvyšší tibetský duchovní se na Peking obrátil s podobnou prosbou už před dvěma lety po zemětřesení v S´-čuanu, Peking ale jeho žádosti nevyhověl a podle pozorovatelů mu to s největší pravděpodobností nebude umožněno ani tentokrát.

Ústřední vláda ho totiž obviňuje ze snah o odtržení Tibetu i rozpoutání násilností na jaře 2008, při kterých podle tibetské exilové vlády zahynulo na 200 lidí.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme