Na trh práce přišlo s jarem mírné oživení

Firmy začínají opět nabírat zaměstnance. Ukazují to údaje z pracovních portálů. Počet inzerovaných volných pracovních pozic v posledních týdnech vzrostl na nejvyšší hodnotu za poslední rok. Větší zájem je i o absolventy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeřáb - stavba

Jeřáb - stavba | Foto: Comstock Images

Podniky začali opět hledat zaměstnance na některé pozice.

„Firmy z určité paniky v předchozím roce, kdy zmrazily nábory, protože nevěděly, co je čeká, tak začínají opět hledat kvalitní uchazeče na klíčové pozice,“ říká analytik pracovních portálů Jobs.cz a Práce.cz Ondřej Mysliveček.

„Jednoznačně největší poptávka je po obchodnících, kteří mají firmám přinést životně důležité zakázky. Dále v administrativě,“ dodává Mysliveček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Tomáše Medka k oživení pracovního trhu

Připomíná také, že tradičně je v poslední době patrný nárůst sezónních prácí. „Klasicky na jaře vždy zaznamenává růst stavebnictví,“ upřesňuje.

Počet inzerovaných volných míst se podle analytika v posledních týdnech zvyšuje.

„V prvních dvou týdnech letošního dubna je růst oproti stejnému období loňského roku 10 až 11 procnet,“ upřesňuje.

Přirozená fluktulace

Ještě víc se překvapivě zvýšil zájem zaměstnavatelů o absolventy. Mírné zlepšení situace na trhu práce potvrzují i poslední údaje Statistického úřadu, podle kterých počet nezaměstnaných v březnu klesl o 10 tisíc a počet volných pracovních míst evidovaných na úřadech práce vzrostl o tisíc.

Pozitivní trend potvrzuje i ředitel personální agentury Robert Half Aleš Křížek:

„Předpokládáme pro tento rok, že mnoho firem, které zastavily poptávku nebo poptávku snížily, se i vlivem přirozené fluktulace v letošním roce dostaly nebo dostanou do situace, kdy přirozenou fluktulaci budou muset řešit náborem nových lidí.

„Nicméně ve většině případů se bude jednat o náhradu za zaměstnance, kteří odešli na mateřskou dovolenou nebo kteří odešli za lepší nabídkou.“

Nezaměstnanost ‚klesat nebude‘

I přes to, že některé firmy opět nabírají zaměstnance, počet lidé bez práce v dalších měsících podle ekonomů příliš neklesne.

„Nezaměstnanost ještě v České republice klesat nebude, průmysl sice může začít nabírat nové zaměstnance díky lepším zakázkám, ale recese se stále ještě odráží ve vývoji služeb,“ domnívá se ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Je to vidět v pohostinství, v hoteliérství i v některých IT firmách, kam recese přišla s velkým zpožděním. Tyto firmy teprve začínají propouštět,“ dodává Dufek.

Kateřina Křenová, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme