Večer budou uděleny prestižní knižní ceny Magnesia litera

Básnická sbírka Marka Fencla Vinný kámen, próza Antonína Bajaji Na krásné modré Dřevnici nebo paměti Ivana Klímy Moje šílené století - to jsou některé ze dvaceti čtyř knih, nominovaných na výroční ceny Magnesia Litera. Které tituly prestižní ocenění nakonec získají se dozvíme večer, kdy budou výsledky devátého ročníku ankety slavnostně vyhlášeny ve Stavovském divadle v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magnesia Litera

Magnesia Litera | Foto: Archiv

Nominované i vítěze volí členové českých literárních spolků a institucí a svou cenu udělují i čtenáři. Na Literu aspiruje také sbírka básnířky Violy Fischerové Domek na vinici. Autorku nominace těší, ale bere ji s nadhledem.

„František Halas říkal, že i básník chce být občas pochválený, na druhé straně si myslím, že se to nesmí přeceňovat, protože takováto soutěž je relativní. V některém roce se vyklubou tři nebo čtyři nádherné sbírky a teď babo raď. Jindy je to zase naopak, jsou slabé a jednooký je pak mezi slepými králem,“ řekla Fischerová.

„Cením si toho, protože je to svým způsobem potvrzení toho, že moje práce je dobrá, alespoň v očích odborné veřejnosti,“ uvedla Petra Soukupová, mladá autorka souboru tří próz nazvaného Zmizet, se kterým aspiruje na Literu za prózu.

Igor Maňour, Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme