Čína demonstruje svou vojenskou sílu na moři i ve vzduchu

Čínské námořnictvo cvičí ve sporných oblastech, do manévrů se zapojily i ponorky a letectvo. Peking tak demonstruje svou rostoucí bojeschopnost daleko od pevniny. Komunistické síly také vůbec poprvé v takovéto míře předvedly koordinaci jednotlivých složek armády, tedy letectva, válečných plavidel i ponorek. Obavy proto neskrývají ostatní země v regionu, zejména Japonsko a Vietnam.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ponorka na hladině (ilustr. foto)

ponorka na hladině (ilustr. foto) | Foto: Federation of American Scientists

Radary Spojených států, Japonska, ale i Vietnamu byly v uplynulých dnech v pohotovosti. Ve sporných oblastech se totiž pohybovaly jednotky armády Čínské lidové republiky.

Tento víkend probíhá cvičení komunistických sil jihovýchodně od japonských břehů. Flotila ponorek, fregat i nejméně tří torpédoborců třídy Sovremenyj ruské výroby se na místo manévrů dostala přes úžinu Miako, od Okinawy, kde se nachází i americké základny, tak byla vzdálena pouhých 140 kilometrů.

Z Jihočínského moře se mezitím vrátila plavidla, jejichž cvičení zalarmovalo velení armády Vietnamu a dalších zemí. Čínské námořnictvo totiž operovalo u sporných Spratlyho ostrovů, na které si činí nároky jak Peking a Hanoj, tak i Filipíny, Malajsie a Brunej.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme