Vláda do voleb nestihne změnit počet vojáků v Afghánistánu

Počet českých vojáků v Afghánistánu se zřejmě do léta nezmění. Vláda už současné sněmovně žádné změny nenavrhne, čas a naděje na schválení je v předvolební době minimální, v České televizi to řekl vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kohout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci při výcviku v Afghánistánu

Čeští vojáci při výcviku v Afghánistánu | Zdroj: 601. skupina speciálních sil

„Máme představu o tom obsahu, ale obávám se, že vzhledem k technologickým lhůtám zasedání sněmovny, protože víme, že už do voleb bude jenom jedno zasedání, tak si myslím, že tento krok vlády by v tuto chvíli ztrácel smysl, nebo by musel být předložen až nové sněmovně, což nevylučuji,“ dodal Kohout.

Kabinet původně navrhl, aby Česká republika současný kontingent v Afghánistánu, který tvoří 535 vojáků, navýšila o dalších 55 kvůli výcviku afghánské policie a ochraně polské základny v provincii Ghazní. Pravicově laděný Senát to už v březnu schválil, ve sněmovně tomu ale brání levice.

Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky celá věc přitom pospíchá: „Volby budou na konci května a bůh ví kdy bude konstituovaná nová sněmovna. Měsíc tam bude minimálně prodleva. Já si myslím, že vláda by měla najít odvahu a toto politické a zároveň nepolitické téma poslat. Jestliže se dá sněmovna svolat na x mimořádných schůzí, tak se dá svolat i řádná schůze. To je v rukách poslanecké sněmovny.“

O posílení české vojenské účasti v Afghánistánu žádá mezinárodní společenství v čele s USA.

Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme