Informační středisko protiraketového štítu by mohlo být v Česku

Česká republika by se mohla do nového protiraketového štítu zapojit tím, že by na svém území měla informační středisko tohoto systému, v České televizi to řekl ministr zahraničí Jan Kohout. Podle něj už Praha o středisko projevila zájem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministr zahraničí Jan Kohout

ministr zahraničí Jan Kohout | Foto: Tomáš Adamec

„Mělo by to být jakési informační středisko, přes které by procházely informace o situacích, které nastanou. Například jestli nedochází k vypouštění raket v prostoru, kde nás to zajímá, a to především prostor Íránu. Otázka menších radiolokátorů je spíše hudbou budoucnosti,“ řekl Kohout.

Podle původních plánů, které Washington loni po nástupu prezidenta Baracka Obamy zrušil, měl v Česku stát protiraketový radar. Tato varianta už ale neplatí, protože Spojené státy nyní vytvářejí jiný systém.

Šárka Slezáková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme