Do školek by mohly už dvouleté děti, plánuje ministerstvo

Mateřské školy doslova praskají ve švech a ministerstvo zdravotnictví chce zrušit jesle. Proto ministerstvo školství připravilo plán předškolní péče. Do školek by tak mohly začít chodit děti už od dvou let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středočeské obce už ví, jak vyřešit nedostatek volných míst ve školkách

Středočeské obce už ví, jak vyřešit nedostatek volných míst ve školkách | Foto: Pavel Pavlas

Doporučení Evropské unie totiž zní, že 30 procent nejmenších dětí má mít možnost chodit do předškolních zařízení. Plánem školského resortu se dnes bude zabývat vláda. Kdyby plán schválila, nejbližší možný termín účinnosti by byl ve školním roce 2012/2013.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jindřich Kitzberger o podmínkách nové předškolní péče

Poradce ministryně školství Jindřich Kitzberger vypočítává podmínky, za jakých by šlo tohoto cíle dosáhnout: „Za prvé změnit zákon a vyhlášky, ale zejména se na to připravit v těch školkách. My musíme zajistit takové financování, abychom umožnili například snížení počtu dětí ve třídě, abychom umožnili, že v tu dobu, kdy tam jsou ty mladší děti, je posílený personál, abychom umožnili proškolení těch pedagogů.“

„A pak je tady možná nejzásadnější podmínka, že v té obci, kde se toto stane, musí být dostatečné kapacity v těch školkách,“ říká Kitzberger.

„Podstata je v tom, zda má stát přispívat na zařízení kolektivního vzdělávání a od jakého věku. V Evropě je běžné, že to je od jednoho nebo dvou let věku dětí. U nás stát na jesle nepřispívá nic,“ uvádí Kitzberger, podle kterého uvažované opatření nevstoupí v platnost dříve než za dva nebo tři roky.

"Důvodem může být třeba to, že chceme podpořit zaměstnanost matek, sladit jejich rodinný a pracovní život. Nejschůdněji pro to můžeme využít sítě mateřských škol," dodává Kitzberger.

Podle Světové organizace pro předškolní výchovu je návrh nereálný

Podle Jarmily Kotrbové ze Světové organizace pro předškolní výchovu je ale tento návrh ministerstva nereálný: „Je nereálný v tom, že nejdříve nám musí dát podmínky, za jakých se to uskuteční, a pak by to měli schvalovat. Ono se lehce něco schválí a pak se zjistí, že na to nejsou peníze.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Plán předškolní péče ministerstva školství v Ranní interview okomentovala Jarmila Kotrbová ze Světové organizace pro předškolní výchovu.

Kotrbová navíc upozorňuje na nedostatek mladých kvalifikovaných pedagogů: „V dnešní době je věkový průměr učitelů mateřských škol kolem 45 let a učitelé jsou stále ve vyšší věkové skupině, tudíž jsou i velké nároky na finance, protože postupují v tabulce. A mladého pedagoga tam vidíte velice málo.“

„Pečovat o dítě mladší tří let vyžaduje daleko větší požadavky na pedagogy, kteří jsou více zatíženi. Když si uvědomíte, že v každé třídě je 25 dětí, které mají své potřeby, nedokážu si představit takovou třídu plnou dvouletých dětí. Tedy pokud by se nezměnily podmínky. Mladší děti by měly mít třídu s maximálně deseti žáky a dohlížet by na ně měly dvě osoby,“ říká ředitelka MŠ Sokolovská v Praze 8 Lída Šprachtová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případné péči o dvouleté děti v mateřských školkách mluvila na Radiožurnálu ředitelka MŠ Sokolovská v Praze 8 Lída Šprachtová.

„Jde i o opečovávání dětí. Například pomoc při oblékání, krmení, mytí. Takové děti často ještě neudrží moč a stolici, takže je třeba je přebalovat, chodit s nimi na toaletu, učit je různým návykům. Tak malé děti ještě nejsou samostatné,“ dodává Šprachtová.

Svaz měst a obcí doporučuje, aby toto řešení přišlo až v době, kdy se bude snižovat počet narozených dětí. Mnohde totiž mají problém s tím všechny děti do školek vůbec umístit. Toho si je ministerstvo podle Kitzbergera vědomo:

„Uvažujeme v tom směru, že tam, kde ty kapacity budou, tam se toto umožní, a tam, kde zatím nejsou, tak se třeba počká na dobu, kdy těch dětí bude méně, protože my ty populační odhady máme a víme, že během několika let bude ten počet dětí zase klesat.“

Projekt bude stát 2 miliardy

Celý projekt také nebude levný. Ministerstvo školství vyčíslilo náklady na uvedení návrhu do praxe na dvě miliardy korun.

„Je to samozřejmě otázka koncepčního rozhodnutí na dlouhou dobu do budoucna a zároveň je to otázka určitých priorit, zda-li to bude doprovázeno rozpočtovým opatřením,“ dodává poradce ministryně školství.

Marika Táborská, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová, Klára Bílá, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme