Praha odmítá komentovat tvrzení o pomoci izraelské špionáži v Libanonu

Praha odmítá komentovat tvrzení, že česká ambasáda v Libanonu pomáhá izraelským tajným službám ve špionáži proti této arabské zemi. Českému rozhlasu to sdělilo ministerstvo zahraničí ČR.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mrakodrapy

Mrakodrapy | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Libanonský deník al-Achbár napsal, že Česko patří k zemím, které se hlásí ke spolupráci a přátelství s Libanonem, ale ve stejné chvíli údajně v Bejrútu podporují špionážní aktivity Izraele. Podobně tam prý postupuje například maďarské velvyslanectví.

„Komentáře a tvrzení médií nekomentujeme, pracujeme s fakty," doslova uvedl mluvčí českého ministerstva zahraničí Filip Kanda. Deník al-Achbár přitom popsal případ, kdy údajně česká ambasáda na žádost Izraele předloni vydala vízum Libanonci, který pracoval jako špion pro židovský stát.

Tento muž, Máher Abú Džurejš, prý po svém odhalení libanonským vyšetřovatelům vypověděl, že odletěl do Česka a v utajeném objektu na venkově prošel školením izraelské rozvědky.

Libanon v posledních letech oznámil dopadení desítek lidí, kteří prý pracovali pro Izrael a pomáhali mu například s atentáty na přední arabské ozbrojence. Několik z nich už bylo za špionáž odsouzeno k smrti.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme