Obamově vládě nedůvěřuje rekordní počet Američanů

Čtyři z pěti Američanů nevěří washingtonské vládě. Takový je výsledek nejnovějšího průzkumu publikovaného ve Spojených státech. Tak nízkou důvěru neměla federální vláda za poslední desetiletí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům ve Washingtonu

Bílý dům ve Washingtonu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Americké federální vládě věří jen každý pátý Američan. Uvádí to renomovaná organizace Pew Reasearch Center na základě průzkumu, který opakovaně provádí. Neptá se při něm na důvěru jenom v prezidenta, ale washingtonských vládních a zákonodárných institucí jako celku.

Drtivá většina amerických občanů tak podle výkladu expertů prostě teď nevěří ve schopnost Bílého domu spolu s Kongresem řešit jejich každodenní problémy. Podobně nízké hodnocení, jaké zaznamenávají zatím za prezidenta Obamy nemělo politické vedení země za posledních 50 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtyři pětiny Američanů nedůvěřují vlastní vládě. Více se zpravodajem ČRo ve Spojených státech Vítem Pohankou.

Příčiny zmíněného drtivého poklesu důvěry jsou různé. Podle organizace Pew Reasearch Center zejména opadá nadšení Američanů z osoby Baracka Obamy, nicméně je důležité zdůraznit, že zmiňovaný průzku přímo amerického prezidenta netýkal. Důvěra v jeho osobu se pohybuje lehce nad padesáti procenty.

Američané rovněž přestali akceptovat neustálé vládní zásahy do ekonomiky. Podle zahraničně-politického komentátora ČRo Milana Slezáka se Američané smíří s bankovními regulacemi, ale hůře tráví zbývající ekonomické restrikce. „Výsledky průzkumu jsou skutečně zdrcující," míní Slezák.

Z jiného průzkumu, který si dala udělat BBC, je ale naopak zřejmé, že za poslední rok se výrazně zlepšil obraz Spojených států ve světě, když více respondentů vnímá americký vliv ve světě jako pozitivní. Děje se tak poprvé od roku 2005. Průzkumu se zúčastnilo skoro 30 tisíc lidí ve 28 zemích od listopadu 2009-února 2010.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvěra v administrativu Baracka Obamy klesá. Téma pro zahraničně-politického komentátora ČRo Milana Slezáka.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme