Turecká část Kypru má nového prezidenta

Novým prezidentem turecké části Kypru je nacionalista a dosavadní premiér Derviš Eroglu. Rozhodli o tom obyvatelé severní části ostrova ve včerejších prezidentských volbách. Eroglu získal 50,3 procenta hlasů. Dosavadní prezident Mehmet Ali Talat skončil na druhém místě s 42,8 procenty hlasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostnatý drát na Kypru vytváří pásma nikoho

Ostnatý drát na Kypru vytváří pásma nikoho | Foto: jackan

Podle Julie spolupracovnice Českého rozhlasu nebyly výsledky žádným překvapením: „Do prezidentských voleb sice vstupovalo sedm kandidátů, předem ale bylo jasné, že to bude boj těchto dvou mužů, tedy dosavadního prezidenta Mehmet Ali Talata a premiéra Derviše Eroglua.“ Souboj prezidenta s premiérem byl navíc dlouho dobu velmi vyrovnaný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezidentské volby v turecké části Kypru okomentovala spolupracovnice Českého rozhlasu Julie Urbišová.

Tyto prezidentské volby ale byly i jakýmsi pomyslným referendem o budoucnosti tureckého Kypru, protože každý z dvou hlavních kandidátů představuje naprosto jiný přístup k otázce sjednocení ostrova. Dnes už bývalý prezident Talat byl velkým zastáncem sjednocení ostrova. Naopak Eroglu se vždy snažil o politiku dvou států.

Prezident Talat začal před rokem a půl pod záštitou OSN intenzivně vyjednávat o možných podmínkách sjednocení ostrova. I když obě strany nemohly najít společnou cestu podle Talata byly rozhovory úspěšné.

„Možná právě jeho přehnaná starost o tento problém ho mohla stát křeslo, protože v poslední době se v novinách i v televizi začaly objevovat nespokojené reakce obyvatel turecké části ostrova. Lidé si stěžovali, že Talat plní všechno, co si přejí Řekové, kteří jsou jako členové EU v lepší pozici pro vyjednávání s Turky,“ vysvětluje Urbišová.

V první řeči po volbách Eroglu řekl, že v rozhovorech bude pokračovat a že nebude tím, kdo by odstoupil od vyjednávání. Nakonec ale dodal, že se v první řadě bude snažit hájit práva občanů své země. Tím si podle novinářky ponechal značný prostor při vyjednávání.

Lenka Rafaelová, Julie Urbišová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme