Růst cen pohonných hmot by se měl brzy zastavit

Pohonné hmoty v minulém týdnu zdražily v průměru o padesát haléřů. Podle aktuálních informací společnosti CCS se litr Naturalu 95 prodává za rovných 32 korun, což je o 38 haléřů dráž než před týdnem. Litr nafty se přehoupl přes třicetikorunovou hranici a prodává se za 30 korun a 35 haléřů. Další růst cen nicméně analytici nepředpokládají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Tento týden by se ale zdražování mělo podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka zastavit: „V průběhu následujících dnů bychom se měli dočkat zastavení zdražování cen benzinu i nafty. Očekáváme, že cena by měla stagnovat a je zde dokonce i prostor na to, abychom se dočkali mírného poklesu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji cen pohonných hmot mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

„Ve výhledu dnešních dní, kdy ropa poměrně razantně propadla až k 80 dolarů za barel, nepředpokládám nějaké další razantní zdražení pohonných hmot,“ říká analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Procházka ani nepředpokládá nějakou razantní změnu zákonů, kromě možných úprav přimíchávání bioložek do benzínu a do nafty. Tedy například sazby spotřební daně.

Od června se do benzínu a nafty podle zákona bude přimíchávat větší množství biosložky. Podle analytika Procházky se to v konečné ceně paliva na pumpách projeví v řádech desetihaléřů.

„Hlavním důvodem pro zdražení paliv bylo zdražování černého zlata v posledních týdnech a oslabování české měny vůči americkému dolaru, za které se tato komodita nakupuje. Cena ropy pochopitelně roste kvůli náznakům obnovy světové ekonomiky. Koruna je zase ve vleku eura, které schytává prodejní tlak kvůli problémovému Řecku,“ vysvětluje analytik Procházka.

Petr Jansa, Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme