V Paříži možná vybudují pěší zóny na březích Seiny

Pařížský starosta Bertrand Delanoe zveřejnil svůj plán, jak udělat z břehů Seiny v hlavním městě Francie pěší zóny. Představuje si, že do dvou let by na levém břehu mezi mostem Royal a Almským mostem vůbec nejezdila auta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž - Seina

Paříž - Seina | Foto: Paris Tourist Office, David Lefranc

Není to první projekt pařížské radnice, který směřuje ke zlepšení životního prostředí v Paříži. Část silnice na břehu Seiny se o víkendu uzavírá pro auta a slouží pro běžce nebo jezdce na kolečkových bruslích. Bruslaři také často jezdí mnohakilometrové okruhy Paříži po uzavřených bulvárech a ulicích.

Reakce Pařížanů jsou ale rozličné. Proti plánovanému projektu jsou především řidiči, pro které výstavba zmíněných zón znamená další komplikace v tamní neutěšené dopravní situaci. Naopak pěší, cyklisti a turisté nápad pařížské radnice kvitují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt revitalizace břehů Seiny v Paříži. Téma pro zpravodaje ČRo Jana Pokorného.

Pařížané mají rovněž možnost se k projektu vyjádřit prostřednictvím webových stránek radnice. Starosta nicméně hodlá ještě celou věc konzultovat se zastupiteli jednotlivých pařížských obvodů, kterých by se výstavba týkala.

Projekt musí projít radou

Delanoe ale bude muset o projekt svést souboj zejména v rámci rady města, kde většina jeho nápadu nakloněná není. Podle pařížského zpravodaje ČRo Jana Pokorného se ale dá očekávat, že uspěje. „Delanoe je výtečný řečník a je třeba připomenout, že už si něco za svoji éru vybojoval. Bude ale muset hledat podporu napříč politickým spektrem a ne jenom u socialistů,“ řekl Pokorný Rádiu Česko.

V praxi by zóny měly být lemovány pravidelním stromořadím, a to na obou březích. Doplnit by jej měl sytě zelený trávník s odpočinkovými zónami zejména pro děti, mládež a starší občany. U Muzea Orsay se pak plánuje výstavba obří projekční plochy, na kterou by se lidé mohli dívat přímo z lodí. Vzniklo by tak jakési letní kino. V rámci projektu se počítá také s otevřením nových kaváren, sportovišť nebo třeba skateparků.

Projekt má radnici vyjít zhruba na 40 miliónů eur, přičemž provozní výdeje se odhadují na 2 milióny eur ročně.

Jan Pokorný, Ondřej Černý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme