Česká hokejová reprezentace pojede na Švédské hry i s gólmanem Vokounem

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička oznámil širší nominaci na Švédské hry. Závěrečný turnaj tohoto ročníku Euro Hockey Tour bude bude pro hráče jednou z posledních možnosti předvést kouči národního týmu své kvality a dostat se tak do celku pro světový šampionát v Německu. Švédské hokejové hry se uskuteční ve Stockholmu od 29. dubna do 2. května.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička | Zdroj: ČTK

Na Švédských hrách se na premiérový start v národním týmu mohou těšit brankář Ondřej Pavelec z Atlanty, pardubický obránce Jakub Nakládal a útočníci Tomáš Plíhal z finského Turku a Jakub Voráček z Columbusu.

Je také jasné, že do Stockholmu nepoletí Jaromír Jágr, naopak přímo v dějišti turnaje se připojí k týmu brankář Tomáš Vokoun. Pro mistrovství světa pak mohou reprezentační dres ještě posílit hráči, kteří v zámoří vypadnou v prvním kole play-off.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér Vladimír Růžička k účasti Jaromíra Jágra a Tomáše Vokouna

Trenéři ale také musí řešit omluvenky některých hráčů, kteří z nejrůznějších důvodů odřekli svoji účast v přípravě na světový šampionát.

„Většinou se říká, že když je olympijský rok, tak hráči jakoby nemají chuť absolvovat dvě akce. Samozřejmě je toho dost, mají klubové povinnosti, reprezentační povinnosti. A odjezdit všechno není jednoduché,“ říká asistent trenéra Josef Jandač.

Jandač ovšem nemá pocit, že by se hráči omlouvali více než jindy. „Já si nemyslím, že bych letos cítil nějakou jinou situaci ohledně omluvenek v porovnání s loňským rokem. Protože loni nám také spousta hráčů z různých důvodů vypadla a letos to není jiné.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká hokejová reprezentace jede na Švédské hry i s gólmanem Vokounem

Zranění mladých hráčů

Trenéři chtěli v přípravě na letošní mistrovství světa pozvat více mladších hráčů než v minulosti. Tento úmysl ale narazil u mnohých na problém v podobě zdravotního stavu.

„Věřili jsme tomu, že ti kluci přijedou, ale bohužel mají také zdravotní problémy. To se týká třeba hráčů jako Frolík, Kreps nebo Olesz, ale všichni tihle kluci z Floridy, kteří vypadli, mají zdravotní potíže,“ konstatuje asistent reprezentačního trenéra.

Problémy vyplývají z náročnosti zámořské soutěže. Rozhodující slovo pak mají vždy kluby, což potvrzují i slova Josefa Jandače.

„My si můžeme vybrat hráče podle toho, jak končí nebo vystupují z NHL. Ale pak je finální resumé klubového lékaře, který nařídí operaci, a přestože by hráč chtěl jet, tak ho prostě klub nepustí.“

Přemlouvat nemá cenu

Na druhou stranu se nabízí otázka: Přemlouvají trenéři hráče k tomu, aby se v reprezentaci objevili nebo pozvánku adresují jednou a pokud dotyčný nejeví zájem, více ho nepřemlouvají?

„To nemá ani cenu někoho přemlouvat. Protože jakou ten hráč by měl potom motivaci pro ten turnaj, kdyby tam jel z nějakého donucení nebo z nějaké nechuti. To prostě nemá smysl. Pokud má zdravotní potíže a nechce jet, tak to nemá cenu,“ myslí si Josef Jandač.

Blížící se Švédské hry mohou mít z hlediska konečné nominace velmi důležité slovo. Konečný verdikt ale stoprocentně nepřinesou.

Širší nominace českých hokejistů na turnaj LG Hockey Games ve Stockholmu (29. dubna - 2. května):

brankáři: Marek Schwarz (Mladá Boleslav), Jakub Štěpánek (Vítkovice), Ondřej Pavelec (Atlanta/NHL), Tomáš Vokoun (Florida/NHL),

obránci: Michal Barinka, Vladimír Sičák (oba Vítkovice), Petr Gřegořek (České Budějovice), Jiří Hunkes (Liberec), Jakub Nakládal (Pardubice), Ondřej Němec (Karlovy Vary), Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Petr Čáslava (Timra/Švéd.), Angel Krstev (Färjestad/Švéd.), Tomáš Mojžíš (MODO Hockey/Švéd.), Filip Novák (Balašicha/KHL), Karel Rachůnek (Dynamo Moskva/KHL),

útočníci: Petr Vampola, Jan Kovář (oba Plzeň), Petr Koukal, Petr Sýkora (oba Pardubice), Jaromír Jágr, Jakub Klepiš (oba Omsk/KHL), Jan Marek, Tomáš Rolinek (oba Magnitogorsk/KHL), Michal Birner, Tomáš Plíhal (oba TPS Turku/Fin.), Roman Červenka (Slavia Praha), Petr Hubáček (Kometa Brno), Marek Kvapil (Vítkovice), Lukáš Kašpar (Oulu/Fin.), Jiří Novotný (Mytišči/KHL), Jakub Voráček (Columbus/NHL).

Pavel Petr, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme