Exministr Kocáb bude zmocněncem pro lidská práva

Novým zmocněncem pro oblast lidských práv bude exministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb. Oznámil to premiér Jan Fischer, který formálně převzal řízení někdejší Kocábovy ministerské agendy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb | Foto: Tomáš Adamec

Kocáb ve funkci nahrazuje dosavadního zmocněnce Jana Litomiského. Premiér zdůraznil, že za výměnou není nespokojenost s tím, jak Litomiský pracoval.

“Ve smyslu komunikačním vůči nevládkám, vůči hendikepovaným, vůči menšinám a podobně bych chtěl jeho osobnost využít jako kontinuitu jeho působení, a proto jsem se rozhodl pro tento krok,“ uvedl Fischer.

Michael Kocáb podal demisi na konci března na základě požadavku Strany zelených, která se rozhodla dál nepodporovat kabinet poté, co kvůli sporům o modernizaci elektrárny Prunéřov rezignoval ministr životního prostředí Jan Dusík.

Nestraníka Kocába do Fischerovy úřednické vlády nominovali právě zelení. Po Dusíkově demisi velké strany společně s premiérem řešily, jak rozdělit uvolněná křesla, a souhlasily s tím, že se Kocábovy agendy ujme sám Fischer. Dnes se tak formálně stalo.

Rozhodnutí o Kocábově novém působišti bylo jedním z prvních rozhodnutí premiéra v této oblasti. Kocáb zastával post ministra pro menšiny a lidská práva už za kabinetu vedeného ODS a jako jediný vydržel ve funkci i po jeho pádu.

Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme