Janota chce deficit veřejných financí do 4,8 procent HDP

Ministr financí Eduard Janota nechce příští rok vyšší deficit veřejných financí než 4,8 procenta hrubého domácího produktu. Letos by měl být deficit 5,3 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Současná výše deficitu je přitom hlavním problémem při cestě k euru.

„Elementární problém je deficit veřejných rozpočtů k HDP. To je dneska veličina, kterou neplníme v souvislosti se situací zemí vysoce překračujících deficit veřejných rozpočtů. Nelze očekávat zmírnění přístupových mantinelů a limitů. Pokud se nedostaneme pod tři procenta deficitu, tak nemůže vůbec uvažovat o vstupu do systému směnných kurzů,“ upozornil Janota.

Janota má připravena úsporná opatření na straně výdajů i opatření pro vyšší příjmy z daní. Konkrétní kroky ke snižování deficitu budou podle ministra financí na vládě, která vzejde z květnových parlamentních voleb.

Zbyněk Zykmund, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme