Úředníky čeká bezpečnostní prověrka. Kvůli veřejným zakázkám

Úředníci rozhodující o veřejných zakázkách nad tři sta milionů korun budou muset projít bezpečnostní prověrkou. Rozhodla o tom dnes vláda na návrh ministerstva pro místní rozvoj, které nyní připraví novelu zákona o veřejných zakázkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

korupce - ilustrační foto

korupce - ilustrační foto | Foto: Magdaléna Trusinová

Do sněmovny by se novela měla dostat na podzim. Podle ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky totiž není kontrola veřejných zakázek dostatečná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rostislav Vondruška a Tomáš Kramár v pořadu Stalo se dnes.

„Není to samozřejmě jenom o prověrkách úředníků, ale myslím si, že poslední vývoj ve společnosti ukazuje, že míra kontroly nad veřejnými zakázkami dostatečná není,“ řekl Vondruška.

Podle něj jde o to, aby veřejné zakázky byly pod kontrolou ‚v celém svém životním cyklu‘. Národní bezpečnostní úřad bude k prověření úředníků potřebovat delší dobu. „Nezvládne to pravděpodobně během jednoho roku,“ podotkl Vondruška s tím, že bez prověrky by se celý koncept zhroutil.

Tomáš Kramár ze sdružení Oživení se domnívá, že se jedná sice o dílčí krok, nicméně i toho si váží. „Tato vláda, narozdíl od předchozích politických vlád, v oblasti boje proti korupci alespoň něco dělá,“ řekl Kramár. Podle něj je ale třeba zabývat se i jinými než velkými zakázkami.

Jan Richter, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme