Pražská ODS po zemětřesení: Snad se změní náš mediální obraz

V pražské ODS nezůstal kámen na kameni. Krátce před parlamentními volbami odvolala regionální organizace tři své místopředsedy včetně kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka. Ten podle některých občanských demokratů poškozoval mediální obraz strany. Starosta Prahy 5 ale tvrdí, že změny byly předem domluvené a že mu nikdo důvody jeho odvolání neřekl. Rozhodnutí sněmu podle něj teď zhodnotí voliči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Jančík (ODS) obklopen médii.

Milan Jančík (ODS) obklopen médii. | Foto: Tomáš Adamec

„Je vidět, že byla dohodnuta silná skupina kolegů, která chtěla, aby tyto změny proběhly. Podle mě nejde ani tak o můj mediální obraz, protože byli odvolání i další členové vedení - kolega Janeček a kolega Chalupa. Jde zkrátka o změnu stylu a názoru pražské ODS. Jestli to je dobrý krok se ukáže po volbách, každopádně je třeba změny respektovat,“ popisoval starosta Prahy 5 Milan Jančík.

Všichni odvolaní členové jsou považováni za stoupence primátora Pavla Béma. Ten sice zůstává v čele pražských občanských demokratů, ale jeho pozice výrazně oslabila. Nově ve vedení pražské ODS usednou náměstek primátora Rudolf Blažek, starosta Prahy 8 Josef Nosek a radní Prahy 9 Tomáš Portlík.

„Vyslali jsme k voličům signál, že považujeme za nutné udělat v pražské ODS změny. Tímto krokem jsme chtěli ukázat, že reflektujeme kritiku veřejnosti. A právě kvůli častým stížnostem jsme prosadili do vedení lidi, kteří s touto kritikou nemají nic společného. Doufáme, že se nám tak podaří vylepšit obraz pražské organizace,“ řekl poslanec ODS a zastánce změn Marek Benda.

A co Pavel Bém?

Odvolání Milana Jančíka bylo kvůli jeho mediálnímu obrazu pochopitelné, další změny však přinesly nové, nezodpovězené otázky. Proč společně se starostou Prahy 5 skončili také místopředsedové Jiří Janeček a Tomáš Chalupa a proč se naopak ve své pozici udržel předseda Pavel Bém?

„Pro odvolání Pavla Béma zkrátka nebyl dostatek hlasů a dostatek vůle. Lituji toho, ale taková je realita. A co se týče další pánů, tak jak už jsem říkal, chtěli jsme udělat změny, které by pomohly ODS v očích voličů,“ dodal Benda.

Přehrát

00:00 / 00:00

ODS.mp3

Podle některých politických komentátorů se mezi členy pražské organizace začal objevovat názor, že případná porážka ve sněmovních volbách nemusí být zas až tak tragická věc. Doufají totiž, že v podzimních komunálních volbách budou lidé situaci vyvažovat a dají hlasy právě ODS.

„Tohle jsou zcela milné a špatné úvahy. Jde především o parlamentní volby. Tam se bude rozhodovat o tom, jestli Paroubek a jeho hoši zadluží tuto zemi na dalších padesát let. Podle mého názoru žádné vyvažovaní na podzim fungovat nebude,“ uzavřel poslanec Marek Benda.

Dominový efekt nefungoval

Odvolání části vedení občanských demokratů v Praze kvitoval i předsedu Senátu za ODS Přemysl Sobotka.

„Jsem rád, že se ODS v Praze trošku vzpamatovala a že našla určitou sebereflexi na to, co se odehrává uvnitř této organizace. Hlavně Jančíkův odchod je velmi dobrým signálem pro voliče. To, že se udržel Pavel Bém, je čistě vnitřní věc strany. Jeho odvolání takto krátce před volbami bych ani nepovažoval za rozumné,“ řekl Přemysl Sobotka.

Po odchodu lídra stany Mirka Topolánka se spekulovalo, že právě Pavel Bém bude dalším vrcholným členem, který ODS opustí. Ale nemluvilo se jen o něm, další jméno, které měl Topolánek 'stáhnout' s sebou byl Ivan Langer. Oba dva nakonec ale tyto stranické kotrmelce přežili, i když si podle průzkumu Lidových novin přála jejich odchod většina voličů.

Pavel Bém | Foto: Šárka Ševčíková

„Dominový efekt byl sice v úvahách některých novinářů a politologů, ale přece není možné, abychom krátce před volbami takto odstřelili demokraticky zvolené členy. Po volbách na červnovém kongresu se celá situace vyřeší,“ doplnil Sobotka.

„Samotné odvolání Mirka Topolánka bylo důsledkem jeho chování. Máme určitý program a ten musí být nějakým způsobem prezentován. Topolánek tuto roli zcela nezvládal. Doufám, že s Petrem Nečasem naše preference porostu. Teď sice na ČSSD ztrácíme, ale za čtrnáct dní to může být úplně jinak,“ uzavřel předsedu Senátu za ODS Přemysla Sobotku.

Tomáš Pavlíček, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme