Knihou roku je román Petry Soukupové

20. duben 2010

Ceny Magnesia Litera patří na literární scéně k těm nejsledovanějším a nejprestižnějším. Letos se udělovaly už podeváté. Slavnostní předávání proběhlo v neděli 18. dubna ve Stavovském divadle a na místě se byla podívat i moderátorka pořadu Liberatura Karolína Demelová.

Literu za Knihu roku si odnesla mladá prozaička Petra Soukupová za svou druhou knihu s názvem Zmizet. Její debut K moři, který se nejspíš dočká i filmové podoby, jí vloni vynesl Cenu Jiřího Ortena.

Přípravu letošního ročníku provázelo množství organizačních úprav: ubyly dvě kategorie a změnil se systém hlasování o hlavní ceně soutěže, která je jako jediná spojena s finanční odměnou. Jedním z cílů bylo podle slov organizátora Pavla Mandyse trochu pomoci především české próze, které se v předchozích ročnících v hlavní kategorii příliš nedařio.POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s Pavlem Mandysem

00927860.png

V konkurenci pěti dalších nominovaných knih v kategorii próza vybrala porota novelu Oslava Ivana Matouška, který byl upřímně překvapený a zaskočený, protože očekával vítězství nějaké „čtenářsky vstřícnější" knihy. Literu za poezii získala Viola Fischerová za sbírku Domek na vinici, v oblasti literatury pro děti a mládež nejvíce zaujala Iva Procházková se svou knihou Nazí. První díl memoárů Ivana Klímy Moje šílené století byl oceněn v kategorii literatura faktu. Cena čtenářů Knižního klubu putovala ke Kateřině Tučkové za rozsáhlý román Vyhnání Gerty Schnirch, který se zabývá poválečným odsunem Němců z Československa.

Poslechněte si také: Rozhovor s vítězkou Magnesie Litery za Knihu roku v pořadu LiberaturaLiberaturu s Kateřinou Tučkovou, která získala Cenu čtenářů Knižního klubu

Více informací najdete na stránkách Magnesie Litery.

autor: Karolína Demelová
Spustit audio