Řecko bude muset podle odhadů brzy požádat o pomoc

Řecká vláda právě jedná s mezinárodními experty o podmínkách případné půjčky. Státy platící eurem a Mezinárodní měnový fond už Řecku slíbily v případě nouze půjčky v celkové výši 45-ti miliard eur, tedy asi 900 miliard korun. Pro těžce zadluženou zemi je totiž stále těžší půjčovat si na světových finančních trzích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atény

Atény | Foto: europa.eu.int

Zadlužené Řecko svou situaci nedokáže vyřešit bez cizí pomoci. Takové mínění už jasně převládá mezi ekonomy i na finančních trzích. O podmínkách záchranných půjček dnes budou přímo v Athénách s řeckou vládou jednat zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Eurozóna a měnový fond už Athénám slíbily půjčky ve výši 45 miliard eur, tedy asi devíti set miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finanční vyhlídky Řecka rozebral ve Světě o desáté Rádia Česko redaltor Ondřej Houska

Řecko zatím o pomoc oficiálně nežádá. Ministr financí Georgios Papaconstantinou už ale připustil, že jiné východisko se možná najít nepodaří. I tak se zatím zdá, že ani tyhle peníze nebudou předluženému Řecku stačit. Premiér Georgios Papandreu tvrdí, že jeho vláda o tragické situaci své země dobře ví. Spekuluje se ale o tom, že Evropané i měnový fond budou po Řecích požadovat další úspory. Podle posledních průzkumů jsou k nim přitom běžní Řekové stále méně ochotní.

Podle odhadů Athénám pomůžou přežít letošní rok. V následujících letech bude ale Řecko i přes veškerá úsporná opatření potřebovat další desítky miliard eur.

Na zemi tak pravděpodobně čeká další bolestné utahování opasků. Podle mnohých je přesto určitá forma státního bankrotu dlouhodobě nevyhnutelná.

Ondřej Houska, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme