Britská královna překonává královské rekordy

Královna Alžběta druhá dnes slaví 84. narozeniny. Díky své dlouhověkosti má už teď v kapse několik královských rekordů. Například její více než šedesátileté manželství je nejdelší v historii britské monarchie. A na trůnu sedí už déle než 4 její předchůdci dohromady. Ale má šanci dosáhnout i na několik světových rekordů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královna Alžběta II.

Královna Alžběta II. | Foto: Dagmar Částková | Zdroj: Český rozhlas

Alžběta není jen panovnicí Spojeného království, ale i dalších patnácti států. Na trůnu sedí už tak dlouho, že pro většinu svých poddaných symbolizuje monarchii a jen těžko si dokáží představit jiného panovníka. Pokud na trůnu vydrží ještě několik let, začne přepisovat učebnice dějepisu.

V roce 2012 může královna Alžběta překonat Richarda Cromwella a stát se nejstarším britským vládcem. V roce 2015 by překonala královnu Viktorii jako nejdéle vládnoucí žena na světě. Pokud by se chtěla stát nejdéle vládnoucím evropským panovníkem, musela by se dožít 99 let. Ani to ale není nereálné.

Ondřej Bouda, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme