Čína se ponořila do smutku, uctívá památku obětí zemětřesení

Čína drží státní smutek. Nejlidnatější země světa uctívá památku více než dvou tisíc obětí zemětřesení. Přírodní katastrofa před týdnem postihla Tibeťany obývanou oblast v provincii Čching-chaj, dosud si vyžádala téměř 2100 mrtvých a dalších více než 12 tisíc zraněných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři prohledávají trosky budov po zemětřesení v oblasti Jü-šu

Záchranáři prohledávají trosky budov po zemětřesení v oblasti Jü-šu | Zdroj: ČTK

Vlajky jsou v celé zemi staženy na půl žerdi, v samotné provincii Čching-chaj lidé uctili památku obětí i třemi minutami ticha. Ústřední vláda také nařídila uzavřít všechna kina i zábavní centra, a to po dobu 24ti hodin.

Nefungují ani internetové kavárny či herny. Úřední zákaz ale vyvolal rozporuplné reakce, mnozí obchodníci s ním nesouhlasí a stěžují si na finanční ztráty.

Ke státnímu smutku se symbolicky připojil i Hong Kong, který si připomíná i hrdinství 46tiletého dobrovolníka. Wong Fuk-wing ze zničeného sirotčince v tibetské prefektuře Jü-šu vytáhl tři živé děti a jednu učitelku, sám nakonec pod troskami domu zahynul.

Robert Mikoláš, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme