Centrální banky 'utahují' měnovou politiku. V Rusku a USA nikoli

Zatímco se veškerá pozornost politiků i trhu soustředí na údajně podhodnocený čínský juan, ruský rubl zůstává bez povšimnutí. A to přesto, že je podhodnocený o celých 25 procent, což tvrdí analytici bank UBS a Commerzbank, kteří proto čekají, že ruská národní banka brzy přistoupí k utažení měnové politiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Podobný krok kanadská národní banka podle všeho plánuje na červenec. A Indie už úroky zvedla, a to dokonce dvakrát během posledních dvou měsíců.

Utažení měnové politiky většinou signalizuje rostoucí ceny a potažmo sílící ekonomiku. Podle ekonomů to rovněž značí pomyslné odražení ode dna. „Zejména pak v případě Číny a Indie. Jejich ekonomiky rychle rostou a sílí také inflační tlaky. Australská ekonomika je navázaná na asijskou, tudíž rychlé ozdravení tamní ekonomiky je logické,“ zmínil pro Rádio česko analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Centralní banky 'utahují' měnovou politiku. Téma pro analytika společnosti Patria Tomáše Vlka.

Brzké zvýšení sazeb včera nevyloučila ani kanadská národní banka. Pokud k tomu přistoupí, bude Kanada první zemí ze skupiny G7, která tak učiní. Podle Vlka je právě Kanada na tom v rámci G7 aktuálně ekonomicky nejlépe:

„Vděčí za to lepší kondici bankovního systému, rovněž tamní realitní trh se zotavil rychle a Kanada je navíc významným exportérem surovin, z čehož aktuálně profituje nejvíce.“

Rovněž Rusko na světových trzích profituje z rostoucích cen surovin. Podle Vlka ale zvýšení sazeb v jeho případě nehrozí.

„V Rusku se dá spíše očekávat snížení úrokových sazeb. Tamní centrální banka nastavila sazby poměrně vysoko. Zpřísňování měnové politiky obstarává už tak dost silný a dlouhodobě posilující rubl,“ míní Vlk a dodává:

„Rubl navíc bude posilovat i nadále, a to v závislosti na růstu cen ropy. Pro investory je tedy ještě poměrně lukrativní.“

FED sazby zatím nezvýší

Otázkou zůstává, co se dá ve střednědobém horizontu očekávat od amerického dolaru. Tamní ekonomika sice roste, přesto FED signalizuje, že žádné zvyšování sazeb v brzké době nechystá.

„V USA nejsou takové inflační tlaky u spotřebitelských cen. FED si tak může dovolit udržovat uvolněnější měnovou politiku. Očekávané zvýšení úrokových sazeb se proto neustále odsouvá a může přijít až příští rok. Dolaru pomůže spíše takzvaná averze k riziku, respektive fakt, že investoři se odkloní od akcií k jednotlivým měnám, a to zejména k dolaru,“ myslí si Vlk.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme