Vlček odmítá pochybení v případech dotace a půjčky

Předseda Poslanecké sněmovny za ČSSD Miloslav Vlček zůstává v čele stranické olomoucké kandidátky - alespoň zatím. Rozhodlo podle všeho vedení sociální demokracie poté, co si prostudovalo Vlčkovo vysvětlení ke kauzám, které se v médiích vynořily kolem jeho osoby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloslav Vlček, předseda Poslanecké sněmovny

Miloslav Vlček, předseda Poslanecké sněmovny | Foto: Jana Šustová

Jedná se především o případ Vlčkova bývalého poradce, který údajně zneužil pětadvacetimilionovou dotaci určenou na neziskové sportovní středisko v Harrachově. Miloslav Vlček na dnešní tiskové konferenci připustil, že si prý v některých momentech v posledních dnech počínal neobratně, nevyjadřoval se dosti jasně apod. Také se omluvil, ale popřel jakékoliv vážnější pochybení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzám kolem Miloslava Vlčka se v Ozvěnách dne věnoval komentátor ČRo Petr Nováček

Vlček současně trvá na tom, že se ničeho nezákonného nedopustil. Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana chápe užší vedení strany Vlčkův postoj tak, že pokud ministerstvo financí uvede, že dotace byla zneužita, Vlček odejde z politiky.

Odmítnutá pozvání

Český rozhlas jak pana Vlčka, tak několik zástupců vedení ČSSD zval do poledních Ozvěn - bez úspěchu.

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček řekl, že vysvětlení na něho působilo, že ČSSD chtělo celou věc ukončit a nepřipustit, aby se Miloslav Vlček dostal do palby otázek.

Do večerních Ozvěn dne už ovšem pozvání jeden ze zástupců vedení ČSSD přijal. „Pan Vlček jasně řekl, že pokud by prověrka ministerstva financí, která se týká inkriminované dotace, prokázala cokoli, co by bylo v rozporu s právním řádem České republiky, je připraven nést osobní odpovědnost. A to oceňuji,“ řekl Michal Hašek z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Hašek (ČSSD) a Alexandr Mitrofanov ve večerních Ozvěnách dne.

Podle něj sice určitě není v pořádku, že Vlček na začátku neuvedl všechny okolnosti ve vztahu k Petru Vrtalovi, ale stačí mu, že se za to Vlček omluvil. „Věřím, že už se neobjeví žádné jiné informace,“ podotkl Hašek.

Načasování celé kauzy není podle Nováčka náhodné. „Takovéto věci se podle mých zkušeností nedějí před volbami náhodou,“ konstatoval Nováček. Připomněl, že dotace na neziskové sportovní středisko v Harrachově se v Poslanecké sněmovně projednávala už v letech 2005 až 2007. Od úterka se zabývá prověrka ministerstva financí druhou záležitostí, údajnou půjčkou od doktora Klapky ve výši 2,5 milionu korun, o které Vlček tvrdí, že ji řeší soud.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj kauzy předsedy sněmovny rozebral ve Světě o jedné politolog Lukáš Jelínek

Ukázka mechanismu

Politolog, blízký sociální demokracii, Lukáš Jelínek ve Světě o jedné Rádia Česko řekl, že případ dotace ukazuje, jakým způsobem Poslanecká sněmovna a poslanci fungují při rozdělování prostředků. „Pan Vlček, jako spousta jiných poslanců se především snaží získat co nejvíce peněz pro svůj volební obvod.“

„To, že nebyly připuštěny na tiskové konferenci otázky, svědčí, že může být jistá obava, co by zase možná byl pan Vlček schopný odpovědět. A to ani tak nemyslím, že by snad byl nachytán na hruškách, jako spíš, že by se možná dokázal zaplétat do svého vysvětlování. Z tohoto hlediska si myslím, že byla jakási předběžná opatrnost Lidového domu,“ uvedl Jelínek.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme