MMF chce kvůli budoucím krizím nově zdanit banky

Mezinárodní měnový fond plánuje zavedení dvou nových daní pro bankovní sektor. Chce si tak včas zajistil prostředky k úhradám nákladů na budoucí finanční krize. Podle internetového serveru BBC to vyplývá z dokumentů, který fond předložil vládám skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu | Foto: Mezinárodní měnový fond

Návrh Mezinárodního měnového fondu počítá s tím, že by mu bankovní instituce platily dvě nové daně - základní daň, která by měla zatím jednotnou sazbu, ovšem do budoucna by se sazba zvyšovala pro instituce s riskantnějšími obchodními transakcemi a druhou daní by byla daň ze zisků a odměn v bankách. Obě nové daně by podle MMF měly platit rovněž pojišťovny a další finanční instituce.

Detailně budou o návrhu jednat ministři financí a centrální bankéři zemí G20 o víkendu na svém setkání ve Washingtonu. Agentura Reuters se ale domnívá, že ani tam nedojde k dohodě o formě zdanění. Ministři financí Evropské unie se totiž o víkendu nedokázali shodnout na možném zdanění bank ani na svém neformálním zasedání v Madridu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech na další zdanění bank mluvil na Rádiu Česko bývalý viceprezident Evropské investiční banky Ivan Pilip

Zdanění bank má sice širokou podporu, názory na jeho podobu a na využití získaných peněz se ale velmi různí. A to i na straně bank. Podle BBC jsou návrhy MMF radikálnější než se očekávalo a konkrétně banky by mohly velmi vystrašit.

Podle bývalého viceprezidenta Evropské investiční banky Ivana Pilipa je nutné si uvědomit, že větší zdanění bank může znamenat zdražení některých bankovních služeb a možná i snížení chuti bank půjčovat. To zase může přibrzdit růst hospodářství.

Regulace podle něj nemusí být dramaticky větší, než je dnes, měla by být ale lepší a důsledněji vykonávaná. „Tím se dá předejít krizím spíš, než novou daní dávat najevo, že jsou krize očekávány a vytvářet fond, kterým se potom budou hasit,“ myslí si Pilip.

Igor Maňour, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme