Ruská flotila zůstane na ukrajinském Krymu ještě příštích 25 let

Ukrajina prodlouží Rusku pronájem námořní základny na Krymu výměnou za levnější dodávky plynu. V Charkově se na tom dohodli prezidenti obou zemí Viktor Janukovič a Dmitrij Medveděv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv a Viktor Janukovič.

Dmitrij Medveděv a Viktor Janukovič. | Zdroj: ČTK

Nová smlouva je dalším důkazem oteplujících se vztahů mezi Moskvou a Kyjevem po únorovém zvolení Viktora Janukoviče do čela Ukrajiny.

Nová dohoda, kterou prezidenti Ruska a Ukrajiny podepsali, garantuje Kyjevu zhruba třicetiprocentní slevu na ruský plyn. Viktor Janukovič označil smlouvu za bezprecedentní. Ukrajina tvrdě stižená ekonomickou krizí se snažila srazit ceny strategické suroviny dlouhé měsíce.

Jak potvrdil ruský prezident Dmitrij Medveděv, otázka plynu je přímo spojená s prodloužením nájmu námořní základny v Sevastopolu ruské armádě. Sleva na dodávky suroviny pro Ukrajinu bude považována za součást plateb, které má Moskva za přítomnost černomořské flotily Kyjevu odvádět.

Rozhodnutí podle všeho znepokojí prozápadní křídlo ukrajinských politiků, kteří už dříve obvinili Viktora Janukoviče ze zrazení národních zájmů ve prospěch Ruska.

Lenka Kabrhelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme