Kontroly potvrdily uplácení lékařů farmaceutickými firmami

Lékaři se - v některých případech - nechávají uplácet farmaceutickými společnostmi. Alespoň to potvrzuje kontrola finančních úřadů. Zaměřila se na to, jak vykazují případné dary nebo benefity právě ordinace a taky výrobci léčiv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplatek

Úplatek | Foto: Rádio Praha

Se zjištěním přišly Hospodářské noviny. Šetření, které trvá už třetí rok, odhalilo daňové úniky ve výši třiceti milionů korun. V Ozvěnách dne Radiožurnálu na výsledky kontrol reagoval prezident České lékařské komory Milan Kubek:

„Rozhodně nechci bagatelizovat částku 30 milionů korun daňových úniků nebo daňových omylů, protože ne všechno musí být úmyslné, ale myslím si, že to není vůbec špatný výsledek. Protože těch subjektů bylo určitě kontrolováno velké množství a ta částka skutečně není nijak vysoká,“ uvedl Kubek a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

O korupci ve zdravotnictví diskutovali Milan Kubek a Stanislav Havlíček v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Předpokládám, že finanční úřady kontrolují všechny daňové poplatníky, a docela by bylo zajímavé zjistit, jak si vedou jiné resorty, jak si vedou podnikatelé v jiných oblastech.“

Prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka zaráží, že tyto případy nedodržování existujících pravidel ve vztahu mezi lékaři a farmaceutickými firmami odhalí až daňové úřady.

„Já bych předpokládal, že ty reportáže, kterých jsme byli svědky v minulých letech, že povedou primárně ty orgány, které tvořily ta pravidla, ať už je to Státní ústav pro kontrolu léčiv nebo ministerstvo zdravotnictví, k tomu, že pokud jsou porušována ta pravidla a principy, že se to odhalí mnohem dřív než v těch daňových kontrolách.“

Prezident České lékařské komory Milan Kubek také upozornil, že na spolupráci lékařů a farmaceutických společností není nic démonického:

„To je naopak věc žádoucí. Protože lékaři potřebují informace o lécích, a je to v zájmu pacientů. My pouze trváme na tom, a vydali jsme patřičné závazné stanovisko již v roce 2008, že ta spolupráce musí být transparentní, to znamená, musí se vědět, že daný lékař spolupracuje s farmaceutickou firmou,“ řekl Kubek ve vysílání Radiožurnálu.

Marika Táborská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme