Odbory: Vláda by měla více podporovat zaměstnanost

Odbory chtějí, aby se vláda víc zaměřila na zvyšování zaměstnanosti. S tímto požadavkem půjdou na dnešní jednání tripartity. Zástupci vlády, zaměstnavatelů i odborů se v únoru dohodli na 38 protikrizových opatřeních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto)

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto) | Foto: Archiv ČRo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, který má ve funkci předsedy nejsilnější odborové centrály dnes před sebou první jednání tripartity, Českému rozhlasu řekl, že kabinet mohl hlavně v oblasti podpory zaměstnanosti udělat víc:

„Domníváme se, že v těchto oblastech vláda neučinila vše, co mohla. Pak jsou tam i některé úpravy legislativně-právní, ale i kontrolní mechanismy, o kterých se domníváme, že také mohla vláda učinit více."

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil byl hostem Rádia Česko. Odpověděl mimo jiné na dotaz, zda se podle něj v Česku nahrává zaměstnavatelům.

Odbory podle Zavadila vytipovaly zhruba osm až devět bodů, se kterými jdou na dnešní jednání tripartity. „Jsou to věci, které se týkají Temelína, jezů na Labi, Prunéřova. Dále například záležitosti, které se týkají srovnávaní daňového zatížení OSVČ a zaměstnanci,“ přiblížil na Rádiu Česko.

Připomněl, že další z věcí, které se dnes odbory chtějí věnovat, je analýza takzvaného kurzarbeitu /zkrácená pracovní doba/ . „Myslíme, že je to legislativní opatření, které už mohlo být dávno připravené,“ dodal pro Rádio Česko nový předseda Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Záruky pro podnikatele

Na jednání tripartity bude Hospodářská komora požadovat po ministerstvu financí, aby stát obnovil poskytování záruk za provozní úvěry pro podnikatele. Ty kvůli velkému zájmu ze strany podnikatelů ministerstvo průmyslu pozastavilo.

Záruky, které poskytovala Českomoravská záruční a rozvojová banka, přitom pomohly řadě firem v době krize získat půjčky od bank.

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel proto chce na dnešním jednání tripartity požádat ministerstvo financí o obnovení tohoto podpůrného ekonomického opatření.

„My jako Hospodářská komora, Svaz průmyslu i další partneři jsme přesvědčeni o tom, že tento systém je zejména v pokrizové době velmi užitečným nástrojem a proto budeme žádat ministerstvo financí, aby se minimálně pro letošní rok ještě pokusilo najít peníze ve výši půl až třičtvrtě miliardy korun pro znovuspuštění těchto záruk. Myslíme si, že je to opravdu dobrý nástroj,“ řekl Kužel.

Tomáš Medek, Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme