Analýza: Spad sopečného prachu v Praze byl neškodný

Popel islandské sopky v uplynulých dnech strašil nejen letecké společnosti. Řada lidí v Evropě se bála, že dýchání částic, které spadnou na zem, ohrozí jejich zdraví. Kolik prachu ale na zem opravdu spadlo, to až dosud nikdo přesně netušil. Český rozhlas Leonardo proto ve spolupráci s Českou geologickou službou zorganizoval unikátní průzkum.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český rozhlas si nechal zpracovat analýzu vzorků prachu z okenních parapetů

Český rozhlas si nechal zpracovat analýzu vzorků prachu z okenních parapetů | Foto: Jakub Haloda, Česká geologická služba

Vzorky odebrané 17. a 18. dubna 2010 z okenních parapetů v lokalitách Praha-Holešovice a Praha 10-Křeslice analyzoval Jakub Haloda z České geologické služby s použitím elektronového mikroskopu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh analýzy prachu v Praze přiblížil redaktor Českého rozhlasu Leonardo Marek Janáč

Podle jeho zjištění bylo ve vzorcích mnohem více pylových zrn než částic popela z islandské sopky.

„Je tam zastoupena spousta různých prachových částic, spousta různých pylových zrn, a pouze v případě jednoho vzorku se nám podařilo najít shluk částic, který je s vysokou pravděpodobností tvořen částicemi vzniklými při vulkanické erupci,“ potvrdil Haloda.

Vědec proto konstatuje, že výskyt částic sopečného popela v ovzduší v Praze byl zanedbatelný a v žádném případě nemohl ohrozit zdraví obyvatel:

Přehrát

00:00 / 00:00

O analýze prachu v Praze hovořil geolog Jakub Haloda v Ozvěnách dne Radiožurnálu

"Pokud by někdo měl obavy, že v pátek a v sobotu nadýchal sopečný popel, tak konkrétně v Praze může být úplně klidný, protože částic sopečného popela bylo opravdu velice málo, většinu tvořily částice běžného původu."

Aktivita islandské sopky Eyjafjallajökull dál slábne. Podle tamního úřadu civilní ochrany erupce vulkánu klesla od soboty o 80 procent.

Většina zemí už proto otevřela svůj vzdušný prostor, lokální omezení zůstává nad Skotskem a Finskem.

Také Česko se dostalo z druhé do takzvané třetí zóny, což je normální letový režim. Mrak sopečného prachu podle odborníků z letecké meteorologické služby večer z českého nebe úplně zmizel. Pražské ruzyňské letiště by se do konce týdne mělo vrátit k obvyklému provozu.

Odborníci nicméně hledí s obavami k dalším dnům, kdy se může probudit mohutný islandský vulkán Katla.

Fotografie nalezeného sopečného popela jsou ke shlédnutí na stránkách leonardo.rozhlas.cz. Měření z dalších oblastí Čech a Moravy přinese exkluzivní reportáž vědecko-popularizačního pořadu Meteor, který vysílá stanice Český rozhlas 2 - Praha v sobotu po osmé hodině ráno.

Marek Janáč, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme