Nový člen rodiny primátů je starý 11 milionů let

Katalánští paleontologové objevili nový druh pravěkého primáta na velmi neobvyklém místě – skládce odpadků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolní čelist samce dosud neznámého druhu pliopitéků, který dostal jméno dostal Pliopithecus canmatensis

Dolní čelist samce dosud neznámého druhu pliopitéků, který dostal jméno dostal Pliopithecus canmatensis | Foto: Alba et al.

Okolnosti prazvláštního nálezu španělská zpráva nezmiňuje, ale jisté je, že katalánští paleontologové skutečně mají v rukou dolní čelist dosud neznámého druhu pliopitéků (Pliopithecus). Tito vymřelí primáti s dlouhými pažemi podobnými dnešním gibonům patří do skupiny úzkonosých opic (Catarrhini), které obývají pouze na území Starého světa. Pliopitékové žili v období miocénu před 23,5 až 5,3 miliony let. Nový druh je starý asi 11 milionů let a podle místa svého nálezu Can Mata dostal jméno Pliopithecus canmatensis.

Jeho objev vnáší další světlo do evoluce primátů. Vědci se domnívají, že pliopitékové jsou velmi starou skupinou, která vznikla ještě předtím, než se úzkonosé opice oddělily od lidoopů. Předkové pliopitéků v raném miocénu opustili Afriku a vydali se do Eurasie. V Asii z nich postupně vznikli praví pliopitékové, kteří asi před 15 miliony let dosáhli Evropy a v pozdním miocénu se vrátili zpět do Asie. Jedním z potomků asijských pliopitéků je i nově objevený druh.

Zdroj: FECYT, American Journal of Physical Anthropology

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme