Putování fotbalistů Liverpoolu

Nad únavou z dlouhého cestování po zemi převládlo potěšení ze společným putováním nabytého pocitu sounáležitosti a z netradičních zážitků. Tak hodnotí výpravy dvou anglických klubů komplikované cesty do dějišť svých semifinále Evropské ligy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská liga UEFA

Evropská liga UEFA | Foto: UEFA

Hráči londýnského Fulhamu například cestou do Hamburku nocovali v Münsteru, kde se podepisovalo příměří, které ukončilo třicetiletou válku. Těžko říct, nakolik zrovna tuhle souvislost fotbalisté ocenili. Ale rozhodně si nestěžovali, že nemohli cestovat letadlem. A to ani ti liverpoolští.

Posádka rychlíku anglických drah vítá kapitána Liverpoolu Stevena Gerrarda a jeho spoluhráče na palubě první třídy a o několik minut později startuje pro fotbalisty netradičně dlouhá cesta po Evropě, kterou jim připravila soptěním islandského vulkánu způsobená výluka v letecké dopravě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Putování fotbalistů Liverpoolu

Cílem je Španělsko, ale nikoli po vzoru křesťanských poutníků Santiago de Compostela, nýbrž Madrid, kde se fotbalisté Liverpoolu utkají v semifinále Evropské ligy s místním Atlétikem. Pasažér, který se na tuhle cestu těšil nejvíc, ale ve výpravě chybí.

Torres by chyběl každému

„Ztratit tak důležitého útočníka jako je Fernando Torres by znamenalo problém pro každé mužstvo, nejen pro Liverpool. Ale operace kolena se povedla a myslím, že španělské reprezentaci by na mistrovství světa chybět neměl,“ dává naději i sám sobě španělský kouč Liverpoolu Rafael Benítez.

Torrese v roce 2007 přivedl do Anglie za více než 26 milionů liber právě z Atlétika Madrid. Proti klubu, který ho vychoval, si tedy blonďatý kanonýr nezastřílí. Jedinou výhodou pro něho je, že nemusel strávit 24 hodin na cestě z nádraží v Runcornu u Liverpoolu na madridské letiště.

„Když jsem ještě sám hrál fotbal, cestovali jsme třeba dvanáct nebo čtrnáct hodin autobusem. Jenže to bylo v nižších španělských soutěžích, autobusem se jezdilo všude, na větší pohodlí nebyly peníze,“ vzpomíná na dojíždění za soupeři během své fotbalové kariéry trenér Benítez.

Bylo to fajn

Své dávné zážitky si mohl krásně oživit. Do Madridu vedla dvanáct set mil dlouhá cesta s itinerářem - autobus, vlak s několika přestupy a noclehem v Paříži a nakonec přelet z Bordeaux do Madridu, kde Benítez po úmorném putování popohnal své hráče k hotelovému odpočinku a oddychnul si.

„Bylo to celkem fajn. Utužili jsme tím kolektiv, bereme to pozitivně,“ dodává Rafael Benítez. Ale ne nadarmo se říká, nechval dne před večerem.

Až výsledek prvního semifinále Evropské ligy mezi Atlétikem Madrid a Liverpoolem teprve ukáže, jestli fotbalistům Liverpoolu cestování uškodilo, nebo ne. A totéž platí pro jejich kolegy z londýnského Fulhamu, kteří se kodrcali do Hamburku 17 hodin autobusem.

Jan Kaliba, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme