NATO si zachová svůj odstrašující jaderný arzenál

Severoatlantická aliance by neměla ztratit svůj odstrašující potenciál jaderných zbraní. V estonském Tallinu o tom jednají ministři zahraničí 29 členských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník NATO.

Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník NATO. | Foto: Tomáš Adamec


NATO jako vojensko-politický blok musí reagovat na proces jaderného odzbrojení mezi Spojenými státy a Ruskem. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen se v úvodu tallinské schůzky vyslovil pro zachování jaderného potenciálu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání Severoatlantické aliance v Tallinu sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Potřebujeme také spolehlivou jadernou odstrašující sílu. Musíme sice postupovat ke světu bez jaderných zbraní, dokud ale existují darebácké režimy nebo teroristická uskupení, která nás mohou ohrozit, musíme si jaderné zbraně ponechat,“ řekl Rasmussen.

Ani Česká republika nesouhlasí s jednostranným omezením taktických jaderných zbraní, uvedl ministr zahraničí Jan Kohout:

„Jsme proti unilaterálnímu stahování taktických zbraní z Evropy, je potřeba v současné chvíli je zachovat. Je to jeden ze symbolů americké angažovanosti při obraně Evropy,“ zdůraznil šéf české diplomacie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj ČRo v Tallinu Martin Dorazín o nové Strategické koncepci NATO

Ministři zahraničí 28 členských zemí mají na neformálním summitu v Tallinu hlavně připravit půdu pro přijetí nové Strategické koncepce Severoatlantické aliance. K tomu dojde na listopadovém summitu NATO v Lisabonu. Nová koncepce je důležitá proto, aby aliance byla schopná i po svém rozšíření pružně reagovat na nové hrozby, aby byla schopná dle potřeby pružně nasazovat jednotky.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme