Brigáda při vysoké škole se v době krize hledá obtížně

Najít po vysoké škole práci je v krizi čím dál tím těžší. Bez praxe to jde ještě hůř. Studenti proto přijímají brigády, o kterých by před rokem ani neuvažovali. Ale nabídky studentských brigád mizí, firmy šetří, kde se dá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce u počítače

Práce u počítače | Foto: Comstock Images

Máte praxi v oboru? To je otázka kterou slyší dnešní vysokoškolák při každé žádosti o zaměstnání, říká studentka Bára z Prahy. „Všechno, co zaměstnavatele zajímá, je praxe a když nemáte praxi, prostě nemáte šanci. A zase nedostanete se k praxi, protože praxi nemáte, takže je to takový začarovaný kruh.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Terezy Schejbalové o nesnadném hledání brigád pro studenty.

Studentky z Vysoké školy ekonomické mají stejnou zkušenost. „Minulý rok úplně v pohodě. Prostě všude inzeráty a hlavně každá reakce na inzerát měla za důsledek nějakou zpětnou vazbu. Teď vůbec. I když člověk pošle deset životopisů, ozve se mu jeden člověk, pak přijde na pohovor a je to naprosto příšerné. Takže teď hledat práci je opravdu složité, rozhodně jiné, než dřív,“ popsala situaci jedna ze studentek.

„Firmy s příchodem krize začaly propouštět zaměstnance, dávají velmi často přednost již hotovým zaměstnancům, kteří mají nějakou praxi a zkušenosti. Tím se pozice absolventů výrazně zhoršila,“ vysvětlil Jiří Halbrštát z personální společnosti Manpower.

Na první pohled by se možná zdálo, že v krizi firmy zaměstnáním studentů ušetří. Ve skutečnosti je to podle Jiřího Halbrštáta právě naopak. „Došlo k zajímavému efektu. Pro společnosti bylo mnohem jednodušší propustit studenty, protože mají takové typy smluv, kde se nemusí platit odstupné. S příchodem krize tak přišli o místo nejprve brigádníci nebo lidé se smlouvou na dobu určitou,“ řekl pro Radiožurnál.

Výsledek se projevil rychle. Letos pracuje při vysoké škole o 16 procent méně studentů než loni. Řešením je se od ostatních uchazečů o práci něčím odlišit. Firmy si letos více než kdy jindy cení znalosti cizího jazyka nebo jakékoliv praxe ze zahraničí. Na tyto zkušenosti je nejvyšší čas. Uzávěrky letních pracovních programů v zahraničí totiž probíhají právě v těchto týdnech.

Tereza Schejbalová, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme