Německý ministr přiznal chyby při hodnocení náletu na cisterny

Chyby při hodnocení kontroverzního náletu na cisterny v Afghánistánu přiznal německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg. Ten před vyšetřovací komisí Spolkového sněmu vysvětloval své počínání v takzvané kunduzské aféře. Vyhazov dvou vysokých představitelů armády a ministerstva Guttenberg obhajoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní kopule Říšského sněmu v Berlíně.

Moderní kopule Říšského sněmu v Berlíně. | Foto: Jiří Hošek

Politik bavorské CSU prohlásil, že udělal chybu, když nálet, který si vyžádal až 140 civilních obětí, označil za vojensky přiměřený. Za to byl prý právem kritizovaný, na rozdíl od rozhodnutí propustit generálního inspektora bundeswehru a svého vlastního náměstka.

Chyby vlády přiznala v prohlášení k Afghánistánu taky kancléřka Angela Merkelová. Ty měly spočívat ve stanovení příliš ambiciózních a nereálných cílů afghánské mise.

Merkelová má údajně pochopení pro to, že dění pod Hindúkušem začalo být v Německu označováno slovem „válka“. Podle šéfky spolkové vlády ale neexistuje vůči nasazení vojáků bundeswehru žádná alternativa.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme