Vlčka v čele sněmovny zastoupí Němcová

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček rezignoval na funkci šéfa dolní komory parlamentu. Odejde příští pátek. Vzdal se i poslaneckého mandátu a nebude ani kandidovat v květnových volbách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

Jeho politickou kariéru ukončila aféra s dotacemi a půjčkou blízkým spolupracovníkům. V čele sněmovny jej od příštího měsíce zastoupí 1.místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová. Českému rozhlasu potvrdila, že je připravená se tohoto úkolu ujmout:

„Podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny vyplývá, že pokud nemůže předseda vykonávat svou funkci, zastupuje ho první místopředseda. Je připravena varianta pro případ, že se tak stane- musíme si uvědomit, že mohou nastat případy vážné choroby, nebo něčeho takového.
A musí být nachystána varianta, při níž sněmovna funguje, bez ohledu na to, zda má předsedu ve svém čele, či ho zastupuje první místopředseda,“ připomněla Němcová.

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek potvrdil, že Vlček nebude kandidovat ani v květnových sněmovních volbách. Jiří Paroubek zároveň vyzval k odchodu z politiky zástupce dalších stran, například místopředsedu ODS Ivana Langera a další členy vedení této strany, šéfa Věcí Veřejných Radka Johna a prvního místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Ti jeho výzvu odmítli.

Vlček ve středu přiznal, že porušil zákon, když vracel miliónovou půjčku svému asistentovi v hotovosti. Zároveň připustil, že lhal o svém exporadci Petru Vrtalovi, když tvrdil, že ho nezná.

Milan Kopp, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme