Thajsko zažilo krvavou noc, svět se obává dalšího vývoje

Thajsko opět zažilo krvavou noc. Při pěti explozích v metropoli Bangkoku zahynuli podle některých informací tři lidé, dalších nejméně 85 osob včetně tří cizinců utrpělo zranění. Vláda z útoku viní příznivce opozice, ti to ale odmítají a tvrdí, že šlo o provokaci. OSN vyzývá k uklidnění situace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje v Bangkoku

Nepokoje v Bangkoku | Zdroj: ČTK

Z místa výbuchů v centru Bangkoku odvážely sanitky raněné do nemocnic, mezi nimi byl i jeden Australan, Američan a Indonésan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci v Bangkoku popsal na Rádiu Česko zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Granáty explodovaly u stanice nadzemní dráhy, v blízkosti luxusního hotelu Dusit Thani.

Thajské úřady v této souvislosti dementovaly informaci o tom, že na místě zůstali tři mrtví, podle nich zemřela jen jedna žena, Thajka.

To ovšem nic nemění na rostoucím napětí, během večera totiž došlo i ke střetům mezi oběma znesvářenými tábory, kdy stoupenci současné vlády házeli na příznivce opozice lahve a policie proti nim musela zasáhnout.

Austrálie a USA, ale také některé evropské země už proto varovaly své občany před cestami do Thajského království, respektive do Bangkoku.

Vláda se pře s opozicí o vinu za útok

Zásahové jednotky se sice v ranních hodinách stáhly od barikád postavených demonstranty, další vývoj je ale těžké odhadnout.

Jde už o druhou tragickou událost od začátku protestů, při násilnostech 10. dubna zahynulo nejméně 25 osob včetně japonského novináře a na 800 jich utrpělo zranění.

Vláda z útoku viní příznivce opozice, ti to ale odmítají. Takzvaní červení, tedy příznivci sesazeného expremiéra Tchaksina Šinawatry, tvrdí, že šlo o provokaci a že by nikdy neútočili na bezbranné.

Jak říkají, stoupenci vlády současného kabinetu Apchisita Vedžadžívy na ně chtějí svalit vinu, aby ospravedlnili případný zásah ozbrojených sil, které obklíčily místo protestů.

Bezpečnostní jednotky se navíc podle zdroje Českého rozhlasu chystají stoupence sesazeného expremiéra Tchaksina Šinawatry vytlačit z centra hlavního města a ukončit tak jejich několikatýdenní protesty.

Tisíce červených se však odmítají vzdát. Současnou vládu označují za nedemokratickou a požadují její demisi i vypsání nových voleb.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme