Čeští pyrotechnici vyrážejí na lov min do Jordánska

České odminovací stroje Božena 5 jsou na cestě do Jordánska. Armáda bude zhruba tři měsíce odstraňovat z údolí řeky Jordán miny, které tam zbyly po předchozích izraelsko-arabských konfliktech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odminovací komplet Božena 5

Odminovací komplet Božena 5 | Foto: acr.army.cz

Odminovací komplet Božena nemá v Česku praktické využití, proto jsou vojáci rádi, že si mohou vyzkoušet práci v reálných podmínkách.

„Je to první výcvik v reálných podmínkách pro českou armádu a pro nás je to ideální příležitost si ověřit všechny postupy při odminování tak, abychom tyto zkušenosti mohli využívat dál,“ řekl Radiožurnálu velitel brigády ženistů Róbert Bielený.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nasazení odminovacího stroje v Jordánsku hovořil v Ranním interview Radiožurnálu plukovník Róbert Bielený

Božena 5 je na dálku ovládané pásové vozidlo, které má v přední části umístěna kladívka, jimiž dokáže ukryté miny "vytlouct" ze země.

Její životnost podle plukovníka Bieleného dovoluje vydržet mnoho výbuchů protipěchotních i protitankových min do síly rovné devíti kilogramů výbušniny TNT.

Vojáci z ženijních praporů Olomouc a Rakovník se na jordánskou misi připravovali téměř rok. V Jordánsku budou sloužit minimálně tři měsíce, během kterých mají prověřit oblast o rozloze milion metrů čtverečních.

“Saturace území může být zhruba v poměru mezi jednou až pěti minami na deset metrů. To znamená, že by tam mohlo být sto až pět set tisíc min. Úkol je to náročný a tomu odpovídá i délka cvičení,“ uvedl Bielený.

Do Jordánska veze armáda dva stroje, z nichž jeden slouží jako záloha. Obsluhu tvoří devět vojáků. “V jednotce je velitel, pět strojníků a dva specialisti na likvidaci výbušnin, tedy pyrotechnici,“ doplnil velitel české ženijní brigády.

Martin Hromádka, Libor Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme