35 let s obchodním domem Máj

24. duben 2010

Ve středu 21. dubna uplynulo 35 let ode dne dokončení jedné z nejvýraznějších staveb Prahy sedmdesátých let - obchodního domu známého hlavně jako Máj na rohu Národní třídy a Spálené ulice. Připomeňme si teď tuto událost spolu s redaktorem Robertem Candrou.

Obchodní dům, který původně nesl jméno Prior 02, později Máj, po listopadu 1989 krátce Kmart, pak TESCO a nyní poangličtěné My, je dílem libereckého ateliéru SIAL, konkrétně architektů Miroslava Masáka, Johna Eislera a Martina Rajniše. Výrazná budova na rušném místě v centru Prahy od počátku vzbuzovala rozporuplné reakce. Jak se na projekt obchodního domu Máj zpětně dívá jeden z jeho autorů?
POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Martinem Rajnišem uvnitř příspěvku

Obchodní dům Máj navazoval na předválečný funkcionalismus a zároveň předjímal některé charakteristiky „high tech" architektury. Přinášel řadu inovativních prvků, jako byly například nečleněné prodejní prostory nebo různá technologická řešení. Stavbu navíc prováděly švédské firmy, což bylo v době normalizace velmi netypické.
Další světově proslulou stavbou, která je často zmiňována v souvislosti se schopností autorů obchodního domu Máj pracovat s tehdy aktuálními a progresivními tendencemi světové architektury, je pařížské Centre George Pompidou ateliéru Piano Rogers, budované mezi roky 1972 a 77. Ostatně Máj získal ve své době pozornost odborné obce právě spíš v západní Evropě než v Československu.

V roce 2006 byl obchodní dům Máj, který vlastní britská firma TESCO, navzdory svému relativnímu „mládí" prohlášen za kulturní památku. Loni pak prošla budova rekonstrukcí, při níž se o víc než 1400 m˛ zvětšily prodejní prostory a změnami kromě interiérů prošla i fasáda. K rekonstrukci se mohli vyjádřit i autoři původního návrhu.

Obchodní dům Máj - byť s částečně novou tváří - tedy i po pětatřiceti letech od dokončení zůstává součástí každodenní pražské reality a také je stále živým příspěvkem k diskusi o nejrůznějších aspektech architektury.

Téma obchodního domu Máj budeme ve vysílání RW sledovat i nadále. Pokud si ve středu ve 21:00 naladíte publicistický pořad Rentgen, uslyšíte nejen rozhovor s Martinem Rajnišem, ale i s hlavním architektem Máje Miroslavem Masákem.

autor: Robert Candra
Spustit audio