Sexuální skandály jsou nejožehavějším církevním tématem posledních let

Skandál sexuálního zneužívání dětí, který v posledních měsících otřásá katolickou církví se v některých zemích začíná řešit i na legislativní úrovni. Sexuální zneužívání dětí katolickými kněžími zprvu vyplulo napovrch v Irsku a postupně se podobná odhalení vynořila v mnoha zemích včetně Německa, Rakouska, Nizozemí, Itálie, Malty, Chille, Španělska a naposledy například Mexika.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brandenburgská brána

Brandenburgská brána | Foto: Fotobanka stock.xchng, Andrea Kratzenberg

V Berlíně dnes začíná schůzka takzvaného celoněmeckého kulatého stolu za účasti členů vlády, představitelů církve a zástupců obětí zneužívání s cílem diskutovat o opatřeních, která by do budoucna podobným případům dokázala zabránit.

„Církev má určitou autonomii ve svém jednání a vyřizuje určité věci i právnického charakteru uvnitř církve. Cílem Liberální strany, za kterou je ministryně spravedlnosti Sabina Leutheusserová-Schnarrenbergerová, která schůzku iniciovala, ve vládě, je otevřít tyto věci tak, aby se veřejné právo týkalo všeho, co se v zemi děje,“ řekl pro Rádio Česko publicista žijící v Německu a spolupracovník Českého rozhlasu Jaroslav Šonka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O skandálech kolem sexuálního zneužívání dětí katolickou církví hovořil ve vysílání Rádia Česko publicista Jaroslav Šonka.

Církev teď podle něj reaguje obrovským skokem dopředu, snaží se otevírat tyto záležitosti, snaží se spolu se státními orgány zúčastnit se řešení těchto problémů.

„Církev má i vlastní menší problémy, které spočívají například v tom, že její velký bojovník Walter Mixa, biskup v Augsburku, se právě teď dostal do situace, kdy nabídl svou rezignaci papežovi, sám nemůže odstoupit,“ upozornil Šonka.

Publicista vysvětlil, že tento člověk byl farář a učitel, který lidi opravdu pohlavkoval a neváhal trestat rákoskou. Současně prý měl vždy velice vitální vystupování vůči jakékoli kritice církve, byl velice radikální. Například přirovnal potraty k holocaustu.

V katolické církvi, jak uvedl Šonka, existuje velký vír a otázkou prý je, zda tito funkcionáři, biskupové katolické církve, nezahalovali určité dění v církvi tak, že i pedofilní kněží se mohli pod těmito věcmi schovávat.

Evangelická církev má údajně vlastní problémy, protože existuje velký počet pedofilního zneužívání i ze strany evangelických církví. Znamená to současně, že to nemá nic společného s celibátem.

Z jednání u kulatého stolu se dají očekávat dvě věci, předvídá Jaroslav Šonka, „Jedna je, že se koncepce užívání násilí ve výchově všeobecně dostane do ještě horší pozice. Pedagogika je dnes nenásilná a je třeba reflektovat minulost tímto směrem. Druhá věc je otázka prostředků a co s tím společnost udělá. Jsou tady požadavky psychoterapie, jsou požadavky odškodnění a podobných věcí, protože řada z těch obětí, které se přihlásily, jsou dnes šedesátníci,“ doplnil publicista.

Karolína Dubová, Renata Mňuková, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme